Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

6 verpleegkundige moordenaars uit de geschiedenis

In Duitsland staat op dit moment verpleegkundige Niels Högel terecht, hij wordt verdacht van het vermoorden van 84 patiënten. Hij is niet de enige verpleegkundige die de moord op patiënten op zijn geweten heeft. Nursing zette een aantal moordlustige verpleegkundigen uit de geschiedenis op een rij.
verpleegkundige moordenaars
Niels Högel in de rechtbank in 2015, toen hij voor drie moorden veroordeeld werd.

1. Niels Högel: Deze verpleegkundige (40) spoot tussen 2000 en 2005 zijn patiënten in met een middel dat hartstilstand veroorzaakt, zodat hij ze kon reanimeren en hiermee door zijn collega’s als reddende engel gezien werd. Veel patiënten overleefden dit niet. Hij is veroordeeld voor drie moorden en twee pogingen daartoe en zit hiervoor een levenslange gevangenisstraf uit. Maar een onderzoekscommissie heeft nu onthuld dat hij waarschijnlijk nog 84 andere patiënten heeft vermoord. De lichamen zijn opgegraven en honderden medische dossiers werden uitgeplozen. ‘De resultaten van het onderzoek gaan ieders voorstellingsvermogen te boven’, aldus de agent die de onderzoekscommissie leidt. Als Högel ook de andere moorden bekent, is hij de grootste Duitse seriemoordenaar na de Tweede Wereldoorlog.

2. Elizabeth Wettlaufer: Patiënten in verzorgingshuizen waren de slachtoffers van deze Canadese verpleegkundige van 49 jaar oud. Zij heeft de moord op acht ouderen bekend, die ze in de periode tussen 2007 en 2014 doodde door ze een overdosis insuline in te spuiten. Ook deed ze vier pogingen tot moord, en bekende ze twee gevallen van zware mishandeling. De dodelijke slachtoffers waren tussen de 75 en 96 jaar oud, de meesten dement. De verpleegkundige pleegde de moorden in drie verschillende huizen. Ze deed dit uit woede over haar carrière en persoonlijke omstandigheden. Ze kampte met sterke behoeftes om iemand te doden. ‘God zei tegen haar: dit is degene’, citeerde de officier van justitie uit het politierapport. Ze wordt gezien als een van de ergste seriemoordenaars uit de geschiedenis van Canada.

3. Donald Harvey: Angel of death wordt deze Amerikaanse verpleegkundige ook wel genoemd, nadat hij 37 patiënten van het leven beroofde in Kentucky en Ohio. In 1987 bekende hij de moorden en kreeg hij 99 jaar gevangenisstraf. Veel van zijn patiënten waren chronisch ziek, en volgens Harvey maakte hij een einde aan hun lijden. Hij deed arsenicum en cyanide in hun eten, of stopte met het toedienen van zuurstof, waarop zijn patiënten stikten. Tegen een krant zei hij dat hij het ‘lekker vond om te beslissen over leven en dood’. Dit jaar is hij doodgeslagen door een medegevangene. Hij was 66 jaar.

4. Frans H.: Ook in Nederland was een ‘Engel des Doods’ actief. In 1976 stond verpleegkundige Frans H. voor de rechter tijdens ‘het proces van de eeuw’. Frans H. (41) werkte in de Luckerheidekliniek in Kerkrade, en stond bekend als een harde werker die zeer betrokken was. Toch werd hij verdacht van het doden van maar liefst 259 patiënten, door ze een overdosis insuline in te spuiten. Uiteindelijk werd van slechts vijf ouderen van de afdeling ‘Nachtegaal’ bewezen dat Frans H. ze een overdosis had gegeven. Eén van zijn patiënten bleek de volgende dag nog te leven. Een tweede spuitje maakte definitief een einde aan haar leven. Frans H. –die de bijnaam Spuitreus Frans kreeg- werd uiteindelijk tot achttien jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar werd in 1987 vervroegd vrijgelaten. Inmiddels is hij overleden.

5. Charles Cullen: Werd veroordeeld tot zes keer levenslang, na zijn bekentenis in 2003 dat hij veertig patiënten had vergiftigd, gedurende zijn 16 jaar durende carrière als verpleegkundige. Toen hij werd aangenomen in het ziekenhuis waar hij een aantal moorden pleegde, was hij ervoor al in vijf andere ziekenhuizen ontslagen. Dit was nergens genoteerd. Zijn moordwapen: het hartmedicijn Digoxin. Het ziekenhuispersoneel wordt achterdochtig als in korte tijd twee patiënten overlijden onder verdachte omstandigheden. ‘Ik wilde alleen maar helpen’, verklaart de verpleegkundige. Hij zei hun lijden te willen eindigen, ook al waren een aantal van zijn slachtoffers in een goede conditie.

6. Kimberly Clark Saenz: Deze verpleegkundige uit Texas was 34 jaar oud en moeder van twee kleine kinderen, toen ze in 2008 vijf van haar patiënten doodde door bleekmiddel bij hun nierdialyse te gebruiken. Vijf anderen overleefden deze actie. De vrouw zit nu een levenslange gevangenisstraf uit.

2 REACTIES

  1. Jullie zoeken het wel ver wat betreft verpleegkundige moordenaars; begin jaren ’70 was Frans H., een verleegkundig afdelingshoofd in de Lückerheidekliniek te Kerkrade (Limburg) actief bezig om zieke psycho-geriatrische patiënten te vermoorden mbv een fikse dosis insuline.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.