Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Topinkomens ouderenzorg blijven stijgen

Tientallen topbestuurders in de ouderenzorg hebben vorig jaar ruim meer verdiend dan de Balkenendenorm van 193.000 euro. Dat blijkt uit de Actiz50, een ranglijst van de 50 grootverdieners in de ouderenzorg, die vakbond Abvakabo FNV vandaag publiceerde.
Topinkomens ouderenzorg blijven stijgen

De ranglijst verschijnt in de week waarin waarschijnlijk de cao VVT rond komt. Dat is de cao waarin arbeidsvoorwaarden voor de ruim 430.000 werknemers in de verzorging, verpleging en thuis- en kraamzorg worden vastgelegd. Deze cao wordt slechts door een paar kleinere bonden gesteund.

Te hoge werkdruk
AbvakaboFNV, de grootste vakbond in deze sector, heeft de cao niet getekend. ‘Te hoge werkdruk, tijdelijke flutcontracten, een loonstijging van slechts 1,2 procent per jaar terwijl de top zo ontzettend veel verdient, dat vinden wij niet kunnen in een sector waar zoveel mis is’, aldus een Abvakabo-woordvoerster.

Duurste auto
Topverdiener volgens de lijst is Marcel van Woensel, die bij zorginstelling Laurens een ontslagvergoeding meekreeg van bijna 155.000 euro, waardoor zijn bruto-inkomen over 2011 op 327.000 euro uitkwam. De cataloguswaarde van zijn auto bedraagt ongeveer 48.500 euro. Bestuursvoorzitter Wander Blaauw van Zorgpartners Friesland rijdt in de duurste auto met een cataloguswaarde van ruim 77.000 euro. Hij staat op de derde plaats in de lijst met een bruto-inkomen van 272.661 euro in 2011.

De gemiddelde salarisstijging in de Actiz50 ligt volgens Abvakabo op 5,6 procent. De vakbond wil dat dezelfde loonsverhoging geldt voor directeuren als voor de werkvloer. Daarnaast willen ze een maximum salaris vastleggen van tien maal het laagste salaris van de instelling.

Beloningscode
Werkgeversorganisatie ActiZ laat weten dat de meeste bestuurders in de sector een salaris krijgen dat ver onder de Balkenendenorm ligt. De organisatie hanteert sinds 2009 een beloningscode, met daarin salarisafspraken die volgens Actiz ‘maatschappelijk passend’ zijn. Tegen afspraken die zijn gemaakt vóór de invoering van de code, kan niet worden opgetreden, aldus Actiz.

Het Parool / AbvakaboFNV
Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

5 REACTIES

  1. De zorg wordt onbetaalbaar door al die graaiers niet door de oudere en de gewone man.
    De directeuren en (interim) managers zorgen in de zorg en welzijn heel goed voor zichzelf.
    Word tijd dat deze graaiers uit de zorg en welzijn en aanverwante beroepen per direct ontslagen worden en natuurlijk geen mega gouden hand durk. En ook geen recht op ww of sozawe! want hun bankrekening is inmiddels zo ver dat ze het eerst maar eens op moeten eten. Laat alle zorg en welzijnswerkers en vakbonden de handen in een slaan en deze graaiers de zorg uitzetten. we moeten net als in Frankrijk massaal de straat op en weer gaan staken net zoals tot dit kankergezwel uit de zorg is verwijderd. Weg met de graaiers en weg met de VVD die dit mogelijk heeft gemaakt onder het mom van de zorg word goedkoper.

  2. Lees alle reacties
  3. Idd..het klootjesvolk krijgt amper wat..Maar wel meteen ontslag als je half uurder komt qua rapport lezen via dure Ipad, tijd vergeet en dan 1 minuut te lang ná het rapport lezen buiten staat te roken..
    Of collega’s gelooft die het bedreigend vindt dat je als nieuweling met andere ideeën komt qua werksfeer bevorderen..bléh ! Hoezo groot verloop én demotivatie qua zorgsector..??

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.