Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Traag VWS oorzaak personeelstekort’

De NVZ en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) vinden dat er haast gemaakt moet worden met de oprichting van een opleidingsfonds voor gespecialiseerde verpleegkundigen.
'Traag VWS oorzaak personeelstekort'

Dit zeggen zij in reactie op de commotie rondom het convenant dat ziekenhuizen in Noord-Brabant en Zeeland hebben getekend.

Trage besluitvorming
Minster Klink heeft ingestemd met het plan van de NVZ en NFU om een zogenaamd CZO-fonds (fonds voor het college ziekenhuisopleidingen) op te richten. ‘Maar dan pas in 2011, en dat vinden wij te laat. Het gevolg van die trage besluitvorming is dat er weer een jaar lang te weinig mensen worden opgeleid. Zo blijven het tekort aan zorgpersoneel in stand,’ aldus de NVZ op haar website.

Extreme tekorten SEH
Berichten zoals dinsdag 14 juli diverse media over lange wachttijden bij de Spoedeisende Hulp-afdelingen onderstrepen het risico daarvan: langere wachttijden en een gevaar voor de continuïteit van ziekenhuiszorg.

Het convenant
Dinsdag werd bekend dat vijftien ziekenhuizen in Zuid-Nederland een convenant hebben gesloten om te zorgen dat er meer verpleegkundigen worden opgeleid voor gespecialiseerde functies (zoals ic en dialyse) en vitale medische ondersteunende beroepen (bijvoorbeeld assistenten en laboranten). Doel van het convenant is het terugdringen van het tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen.

Terugbetalen
Om te voorkomen dat nieuw opgeleide verpleegkundigen meteen opstappen, is afgesproken dat werknemers de opleiding deels moeten terugbetalen wanneer ze binnen 24 maanden vertrekken. Wie overstapt naar een detacheringsbureau wordt twaalf maanden geweerd door het ziekenhuis. Deze afspraken zijn nodig om de hoge opleidingskosten te beschermen.

CZO-fonds
De NVZ en de NFU hebben daarom een plan ingediend voor de oprichting van het CZO-fonds. Het idee: er wordt een bedrag van €75 miljoen van de ziekenhuisbudgetten afgeroomd en overgeheveld naar het fonds. Als VWS hetzelfde bedrag in twee jaar in het fonds investeert, kunnen daarvan de opleidingen voor gespecialiseerde verpleegkundigen worden betaald.

NVZ
Door: redactie Nursing

Ziekenhuizen gaan meer gespecialiseerd verpleegkundigen opleiden
‘Problemen personeelstekorten niet alleen op SEH’
Tekort op SEH’s neemt extreme vormen aan
Genoeg zorgpersoneel, maar niveau te laag

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.