Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Train verpleegkundigen om kindermishandeling te verminderen’

Europese landen zijn in staat om het aantal slachtoffers van kindermishandeling met 25 procent te verminderen, mits zij bereid zijn een aantal effectief bewezen maatregelen in te voeren.
Nederland heeft goede ervaring met scholing van personeel van de Spoed Eisende Hulp in ziekenhuizen in het toepassen van de Kindcheck.
Nederland heeft goede ervaring met scholing van personeel van de Spoed Eisende Hulp in ziekenhuizen in het toepassen van de Kindcheck.

Dat stelt Kinderombudsman Marc Dullaert in zijn rapport dat hij heeft gepresenteerd aan zijn Europese collega’s over de aanpak van kindermishandeling in Europese landen. Hij benoemt tien maatregelen, waarvan onderzoek heeft uitgewezen dat zij kindermishandeling drastisch kunnen verminderen. Het gaat onder andere om betere screeningsmethoden, het stimuleren van positief opvoeden, trainen van professionals zoals verpleegkundigen en verzorgenden om mishandeling te signaleren en betere behandeling van slachtoffers.

Kinderverpleegkundigen zijn creatief in het bedenken van leuke oplossingen. Zo bedacht deze kinderverpleegkundige een stuur waarmee kinderen hun bed naar de OK kunnen sturen. Lees meer >>

Kindermishandeling is een groot probleem. Volgens het VN Kinderrechtenverdrag hebben kinderen het recht om op te groeien zonder geweld. Desondanks hebben 10 miljoen (1 op de 10) kinderen in Europa  gedurende hun jeugd te maken met huiselijk geweld. Kinderen die hiervan slachtoffer zijn, hebben hier hun leven lang last van. Het verhoogt de kans op onderpresteren op school, werkloosheid, armoede, criminaliteit, radicalisering en gezondheidsproblemen, zoals diabetes en depressie.

Preventie kindermishandeling

Elke euro die wordt geïnvesteerd in de preventie van kindermishandeling leidt tot een besparing van 19 euro. Dit is een besparing op medische kosten, strafrechtelijke kosten en van het verlies van productiviteit voor de samenleving. De jaarlijkse kosten van kindermishandeling bedragen voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk naar schatting 34,2 miljard euro. Dit is bijna 25% van de totale EU-begroting in 2014.

Signaleren kindermishandeling

De Kinderombudsman concludeert dat in Europa voldoende wet- en regelgeving is om kindermishandeling terug te dringen. Het probleem zit in het uitblijven van de invoering van goede maatregelen om kindermishandeling effectief aan te pakken. Deze maatregelen moeten betrekking hebben op het voorkomen, het signaleren, het melden van kindermishandeling en de behandeling van slachtoffers.

Kindcheck in ziekenhuizen

Een aantal landen heeft goede voorbeelden, waar de rest van Europa lessen uit kan trekken. Roemenië en Zweden hebben een aanzienlijke daling gerealiseerd van geweld in de opvoeding. Nederland heeft goede ervaring met scholing van personeel van de Spoed Eisende Hulp in ziekenhuizen in het toepassen van de Kindcheck. Kindcheck betekent dat professionals die werken met volwassenen met ernstige problemen zoals verslaving, huiselijk geweld of ernstige psychische klachten, patiënten moet controleren of zij verantwoordelijk zijn voor kinderen en of de kinderen veilig zijn. Bij 91% van de meldingen op basis van de Kindcheck blijkt inderdaad sprake te zijn van mishandeling. De Kinderombudsman heeft het onderzoek gepresenteerd tijdens de jaarlijkse top van Kinderombudsmannen in Amsterdam. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Augeo, een non profit organisatie die zich inzet voor het veilig en gezond opgroeien van kinderen.

Check hier de richtlijn voor verpleegkundigen en verzorgenden om kindermishandeling te signaleren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.