Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Training geeft verpleegkundige inzicht in eigen stress

Een nieuwe simulatietraining, ontwikkeld door een ic-verpleegkundige en een anesthesiemedewerker in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht, moet zorgverleners inzicht geven in hun eigen handelen tijdens stressvolle, acute zorgsituaties.
Training geeft verpleegkundige inzicht in eigen stress

De training wordt gegeven met hulp van een high tech pop die vanuit een regiekamer wordt bediend, terwijl een team van hulpverleners met de pop bezig is. De cursusleiders kijken toe vanachter een spiegelwand en letten op kenmerken in het gedrag van de zorgverleners. Dit doen zij volgens de TRM-principes (Team Resource Management), een visie op hoe een team moet functioneren om het risico op fouten zo laag mogelijk te houden.

Falend team
TRM is een term uit de luchtvaart, waar bekend is dat 75 procent van de ongelukken het gevolg is van een falend teamverband. Een van de aspecten die hierbij hoort is het verkleinen van de hiërarchie. Iemand die lager in rang is, moet leren het te zeggen als hij iets fout ziet gaan, verder gaat het ondermeer om het voorkomen van tunnelvisie, prioriteiten dynamisch stellen en continu evalueren. Zo leggen de initiatiefnemers Peter Barendrecht (ic-verpleegkundige) en Aaron Anderson (anesthesiemedewerker) uit.

Eyeopener
Medewerkers van de acute afdelingen en studenten geneeskunde die hun co-schap in het Albert Schweitzer lopen, kunnen zich vrijwillig opgeven voor de training. Het afgelopen, eerste, jaar deden 125 cursisten mee. Zij beoordelen de training gemiddeld met een 8,5. Bij het nabespreken zijn veelgehoorde reacties: ‘Ik herkende mijn eigen gedrag niet’, ‘Wat jij deed, is mij totaal ontgaan’, ‘Ik had een heel ander beeld van de situatie’ of ‘Ik was al met de volgende stap bezig’. ‘Voor iedere zorgverlener, hoe ervaren ook, is dit een eyeopener’, zeggen de cursusleiders. ‘Het zou op veel meer plekken moeten gebeuren.’

Albert Schweitzer Ziekenhuis
Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.