Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Transparante infuuspleister beste fixatie voor infuusnaalden

Je kunt het beste een infuus fixeren met een transparante infuuspleister. Tenminste, als je uitgaat van praktisch werken. Wat complicaties betreft is er geen verschil tussen transparante infuuspleisters of andere manieren van fixeren.
1infuusAM201608302267.jpg
Foto: Arno Massee

Dat blijkt uit literatuuronderzoek van Nienke Oosterheert-Koudstaal, verpleegkundige op de afdeling chirurgie in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Ze vroeg zich af of de infuusnaald bij patiënten met een perifeer infuus sneller sneuvelt bij gebruik van transparante pleisters of andere manieren van afdekken. Dat bleek niet het geval. Daarbij tekent ze wel aan dat de artikelen uit de gevonden RCT’s beperkingen hebben, zoals te kleine onderzoeksgroepen, veel onzekerheid over de uitkomst (grote betrouwbaarheidsintervallen) en risico op bias. 

Steriele gazen

Oosterheert-Koudstaal vond twee systematic reviews, die bij elkaar 12 RCT’s bevatten waarin 2.002 patiënten werden geanalyseerd. Deze RCT’s vergeleken verschillende afdekmaterialen voor infuusnaalden, te weten steriele gazen met tape, transparant polyurethaanfolie (Tegaderm™, Opsite), en permeabele transparante polyurethaanfolie (Opsite IV3000).

‘Heb ik dat ene infuus wel omgezet na het flushen?’ Een collega van blogger Hugo wordt steeds banger om fouten te maken. Lees hier haar verhaal >>>

Transparante pleisters

Er zijn wat complicaties betreft geen duidelijke verschillen tussen de diverse methodes van fixeren. Transparante pleisters worden minder vaak onbedoeld verwijderd dan de ondoorzichtige pleisters. In de WIP-richtlijn worden een aantal overwegingen genoemd die leiden tot een voorkeur voor het fixeren met transparante infuuspleisters. Zo maken deze pleisters dagelijkse inspectie van de insteekplaats mogelijk zonder dagelijkse verbandwissel, helpen zij het bewegen van de infuusnaald voorkomen en daarmee mogelijk het verspreiden van bacteriën in de insteekopening, en kan ermee gedoucht worden. Hoewel niet onderbouwd door een percentage, wordt gemeld dat sommige patiënten allergisch zijn voor de polyurethaanfolie van de pleister. 

Oosterheert-Koudstaal beschreef haar literatuuronderzoek in de EBP-rubriek van Nursing februari.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.