Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Tuchtcollege acht klacht morfinepomp gegrond

Het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam acht een klacht tegen een verpleegkundig nachthoofd over verkeerde bediening van een morfinepomp gegrond.

 

Hoewel de verpleegkundige niet bekend was met de infuuspomp, verhoogde zij tijdens de nachtdienst twee keer de dosis pijnmedicatie van een verpleeghuisbewoonster toen de vrouw aangaf pijn te hebben. De volgende dag bleek dat de infuuspomp niet werkte, omdat de dagdienstverpleegkundige er een verkeerde spuit op had aangesloten.

 

 

Passief beleid

De zoon van de vrouw diende een klacht in bij het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam. De verpleeghuisarts had met de familie een passief beleid afgesproken, bestaande uit continue toediening van morfine via een infuuspomp. De zoon verwijt de verpleegkundige dat zij niet heeft gecontroleerd of de pomp liep, waardoor zijn moeder te veel pijn heeft geleden.

 

 

Bekwaam

Het tuchtcollege vindt de klacht gegrond. De verpleegkundige was niet bekwaam en dus niet bevoegd om de pomp te bedienen. Ze had instructies moeten vragen. De verpleegkundige, die zonder gehoord te worden een officiële waarschuwing van de verpleeghuisdirectie kreeg, gaf aan dat ze zich daarvan bewust was geweest.

 

 

Zelfreflectie

Het tuchtcollege legt geen maatregel op omdat de verpleegkundige inmiddels ontslag heeft genomen en een maatregel daarom geen zin meer heeft. Ook meent het tuchtcollege dat de verpleegkundige beschikt over voldoende zelfreflectie, terwijl het verpleeghuis ongelukkig is omgesprongen met de klacht en een beleid heeft gevoerd dat gericht was op bestraffing in plaats op preventie.

 

 

2 REACTIES

  1. Een tijd geleden was er een discussie gaande omtrend palliatieve sedatie en al of niet d.m.v. een pomp. Toen zei ik al dat een pomp teveel onrust met zich mee zou brengen, precies met de reden die in dit artikel staat beschreven, nl als die niet loopt, gaat piepen e.d. Dit soort toestanden wil je niet aan bed bij iemand die terminaal is, je moet het m.i. als iemand slecht ligt niet te technisch willen maken. Morfine / dormicum kunnen ook gewoon via een insuflon ( s.c. verblijfsnaaldje ) 4 a 6 x dd worden toegediend. Ook voerde ik toen al aan dat verpleeghuizen over het algemeen niet ingericht hiervoor zijn. En als men er al aan wil, maar dan vind ik het meer van toepassing bij therapeutische doeleinde dat personeel hiervoor bijgeschoold moeten worden, want dat bleek in deze casus niet het geval want het lijkt er sterk op dat men geen idee had waarmee men bezig was.
    Terugkomend op de vraag van Tineke, dat mag de instelling bepalen. Het wordt door de BIG niet verboden, als aan de voorwaarden van de BIG is voldaan mag het, kiest de instelling ervoor het door vpk,s te laten doen kan dat ook. Het bedienen van de pomp zelf is geen voorbehouden handeling.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.