Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tuchtcollege berispt verpleegkundige en gynaecologen Sionsberg

Het Regionaal Medisch Tuchtcollege in Groningen heeft klachten tegen twee gynaecologen en een verpleegkundige van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum gegrond verklaard.

Een gynaecoloog kreeg een berisping, een collega-gynaecoloog en een verpleegkundige kregen een waarschuwing opgelegd van het Medisch Tuchtcollege. Een vierde aangeklaagde gynaecoloog ging vrijuit. Het college legde de maatregelen op omdat zij een zwangere vrouw niet goed genoeg hebben behandeld met als gevolg het overlijden van haar baby. De moeder van de baby diende de klachten in. Zij verwijt de medici dat ze de baby in de baarmoeder onvoldoende hebben bewaakt.

Inspectierapport ‘deugt niet’
De gynaecologen en de verpleegkundige gaan in hoger beroep bij het Centraal Tuchtcollege. Dat laat hun advocaat weten. ‘Het college heeft de klacht onvoldoende bestudeerd en zich gebaseerd op een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Maar dat rapport deugt niet.’ Volgens de advocaat betreft het ‘aanwijzingen voor perinatale asfyxie’, zuurstofgebrek rond de geboorte. Deze aanwijzingen zijn gebruikt als bewijs maar zouden niet zijn aangetoond. Het zuurstofgebrek zou zijn gemeten aan de monitor waarmee de baby in de gaten werd gehouden. Maar, zo licht de advocaat toe, alleen de navelstrenganalyse kan daarvoor bewijs leveren. In dit geval wijst de navelstrenganalyse niet op zuurstofgebrek, zegt hij.

Klacht tegen Inspectie
De gyneacologen en verpleegkundige vinden dat de Inspectie niet deskundig genoeg is op verloskundig gebied en hun advocaat heeft daarom een klacht ingediend tegen de inspecteur die het onderzoeksrapport heeft opgesteld. Mochten zij in het ongelijk worden gesteld, dan zullen zij naar de Nationale Ombudsman stappen.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.