Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tuchtcollege wijst klacht arts tegen verpleegkundigen af

Het tuchtcollege in Groningen heeft de klacht van een SEH-arts tegen meerdere SEH-verpleegkundigen afgewezen. De arts verwijt de verpleegkundigen dat zij zijn opdracht negeerden en hun eigen protocol volgden.
justitie

 

In maart 2009 werd op een patiënte binnengebracht de SEH van een ziekenhuis . Zij was door familie gevonden onderaan een trap en was op dat moment niet aanspreekbaar. De arts verdacht de patiënte van een cerebro vasculair accident (cva). Zijn verzoek om een CT-scan van de patiënte te laten maken, hebben de verpleegkundigen niet opgevolgd. Volgens de arts is de gezondheid van de patiënte ernstig in gevaar gebracht door de vertraging die daardoor is opgetreden.

 

ATLS-protocol

Volgens de verpleegkundigen was het niet duidelijk of de patiënte van de trap was gevallen. Zij wilden daarom het Advanced Trauma Life Support-protocol opvolgen. De arts weigerde dit protocol te volgen, waarna de verpleegkundigen zelf volgens het protocol hebben gehandeld.
Volgens het Regionaal Tuchtcollege Groningen kan niet worden vastgesteld dat er vertraging is opgelopen in het aanvragen van een CT-scan. Wel is er na het aanvragen vertraging geweest maar dit is ontstaan door een fout bij de receptie.

 

Verantwoordelijkheid
Het Regionaal Tuchtcollege Groningen benadrukt dat zowel een arts als een verpleegkundige op zijn of haar eigen deskundigheidsgebied een eigen verantwoordelijkheid heeft, waarbij samenwerking en communicatie erg belangrijk zijn. Als de arts en verpleegkundige van mening verschillen moet de dialoog worden aangegaan volgens het College. De arts dient dan op zijn beurt uit te leggen waarom hij een bepaalde opdracht geeft of waarom hij afziet van een bepaalde handeling. De gedragsregels van de KNMG schrijven voor dat een arts bereid moet zijn tot openheid en communicatie over zijn handelen.

 

Deskundige
In een geval als deze waarbij de communicatie tussen arts en verpleegkundigen slecht verliep en de verpleegkundigen daarom op eigen initiatief handelingen wilden verrichten, moet beoordeeld worden op wiens deskundigheidsgebied de betreffende handelingen zich bevinden.

 

Beslissing

De beslissing tot het wel of niet volgen van het protocol ligt bij de arts. Maar volgens het College heeft de arts in dit geval niet duidelijk genoeg gemaakt waarom hij het ATLS-protocol niet wilde volgen. Omdat de verpleegkundigen vreesden voor het leven van de patiënte kan ze het afwijken van het protocol dan ook niet tuchtrechtelijk worden verweten. Het feit dat de arts de patiënte al voor het afwerken van het ATLS-protocol verdacht van een cerebro vasculair accident (cva) en dat deze diagnose achteraf juist bleek te zijn, doet daar niet aan af.

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: tuchtrecht.overheid.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.