Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Tuchtrecht moet ook beroepsverbod mogelijk maken’

Minister Schippers van VWS werkt aan een beroepsverbod binnen het tuchtrecht. Dit voorstel doet ze in reactie op de evaluatie van de Wet BIG.
'Tuchtrecht moet ook beroepsverbod mogelijk maken'

Op dit moment kan de tuchtrechter een BIG-geregistreerde alleen doorhalen in het BIG-register. Dat betekent dat een verpleegkundige of andere BIG-geregistreerde zorgverlener zijn beroepstitel niet meer mag gebruiken en niet zelfstandig voorbehouden handelingen mag verrichten zoals opereren of geneesmiddelen voorschrijven. Wél kan dan nog in opdracht en onder toezicht van een andere BIG-geregistreerde gewerkt worden. Schippers wil dat de tuchtrechter ook kan verbieden dat iemand patiënten of een categorie van patiënten mag behandelen en in opdracht en onder toezicht van een BIG-geregistreerde mag werken.

Beroepsverbod

Minister Schippers wil binnen het tuchtrecht nu de mogelijkheid creëren om een zorgverlener een beroepsverbod op te leggen. ‘Bijvoorbeeld als de tuchtrechter vindt dat iemand ongeschikt is het eigen beroep uit te oefenen maar ook niet geschikt is een ander beroep in de zorg uit te voeren waarbij hij patiënten behandelt of bepaalde groepen patiënten. Denk daarbij aan ernstige zedendelicten.’ Verder wil ze verduidelijken dat het tuchtrecht ook van toepassing kan zijn op handelingen die een BIG-geregistreerde niet vanuit zijn functie als geregistreerde verricht maar in het privéleven. Het gaat dan om ernstige delicten die niet passen bij een beroepsbeoefenaar in de zorg.

Berisping en boete in tuchtrecht

In 2011 was er ook een wijziging in het tuchtrecht. De Tweede Kamer stemde er toen mee in berispingen en boetes van de tuchtrechter in het openbare BIG-register op te nemen. Waarschuwingen worden niet openbaar. Lees meer>>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.