Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tuchtrechter schorst IC-verpleegkundige

De IC-verpleegkundige die twee jaar geleden euthanasie pleegde op een patiënt, hoorde vorige maand bij de tuchtrechter schorsing tegen zich eisen. De schorsing geldt voor zijn nieuwe baan, maar is voorwaardelijk.
Tuchtrechter schorst IC-verpleegkundige

De voorwaardelijke schorsing van drie maanden treedt alleen in werking wanneer de verpleegkundige binnen twee jaar proeftijd opnieuw onbevoegd medicatie toedient. De zware maatregel van het tuchtcollege is hiermee in een minder zwaar jasje gestoken. Volgens de tuchtrechter had de verpleegkundige al genoeg straf gehad door alle negatieve publiciteit en de financiële problemen die hij door het ontslag had gekregen.

Aanvechten
De slechte cultuur op de IC-afdeling, waar de verpleegkundige zich in de tuchtzaak op beriep, was voor de tuchtrechter geen excuus voor het onbevoegd handelen van de verpleegkundige. Op de IC heerste een cultuur waarin verpleegkundigen veel vrijheid hadden, doordat artsen slecht bereikbaar waren. De rechter benadrukte dat je als verpleegkundige geen verantwoordelijkheid mag accepteren of nemen die je niet kan waarmaken. Een slechte cultuur moet je als verpleegkundige aan de kaak stellen en aanvechten, zo oordeelde de rechter.

Dodelijke mix
De verpleegkundige werkte al negen jaar als IC-verpleegkundige toen hij in 2004 een patiënt, op eigen verzoek en op verzoek van de familie, hielp bij het overlijden. De verpleegkundige hing een dodelijke mix aan van Isoptin, KCL en morfine om het stervensproces te versnellen. Het ziekenhuis ontsloeg hem op staande voet. De verpleegkundige werkt momenteel in een ander ziekenhuis op de CCU.

Publicatiedatum: 9 mei 2006

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.