Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tuchtrechter schrapt verpleegkundige deels uit BIG voor ontucht

Een kinderverpleegkundige die al eerder strafrechtelijk is vervolgd voor ontucht met een minderjarige (13), is nu door de tuchtrechter ook gedeeltelijk uit het BIG-register geschrapt.
Geschrapt uit BIG om ontucht
De kinderverpleegkundige is deels geschrapt uit het BIG-register.

De verpleegkundige mag per direct niet meer werken met minderjarigen. Het ontucht vond in 2015 plaats in de privésfeer. De tuchtrechter kan dat echter niet los zien van het beroep van kinderverpleegkundige. ‘Verweerder heeft erkend dat hij ontucht heeft gepleegd met een minderjarige. Door zijn jarenlange ervaring met zorg voor kinderen was verweerder goed op de hoogte van de lichaamsbouw en de lichamelijke en psychische ontwikkeling van kinderen. Verweerder heeft erkend dat de lichaamsbouw van het slachtoffer erop duidde dat het een kind betrof. Tot op heden heeft verweerder geen verklaring voor het feit dat hij de fysieke kenmerken van het slachtoffer heeft geduid als het lichaam van een meerderjarige’, aldus de tuchtrechter. De verpleegkundige raakte destijds zijn baan kwijt en kreeg van justitie een straf opgelegd, die hij zelf terecht vond. Hij is in therapie gegaan, omdat hij niet kan begrijpen waarom hij niet heeft gezien dat het om een minderjarige ging. Hij gaf in de tuchtzitting aan dat hij nooit eerder gevoelens heeft gehad voor een minderjarige.

Aangetast

De tuchtrechter heeft een volledige uitschrijving uit het BIG-register overwogen. ‘Aan verweerder is uit hoofde van zijn functie de zorg voor kinderen bij uitstek toevertrouwd. Het vertrouwen dat de samenleving met het oog daarop in verweerder stelt, is door het begaan van een zedenmisdrijf met een minderjarige, handelen dat de waarden van het beroep van verpleegkundige in de kern heeft geraakt, wezenlijk aangetast’, staat te lezen in het tuchtrechtverslag. De verpleegkundige verweerde zich door te vertellen dat hij zijn verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn daden, openheid van zaken heeft gegeven aan zijn werkgever en de politie en dat hij zich bewust is van zijn foute handelen. Hij gaf in de zitting aan dat hij het zou begrijpen als hij niet meer met kinderen mag werken, maar dat hij het vreselijk zou vinden om helemaal niet meer als verpleegkundige te mogen werken.

Brandschoon

De tuchtrechter kon zich vinden in het verweer van de verpleegkundige. Het tonen van inzicht, het nemen van verantwoordelijkheid en een verder brandschoon verleden als verpleegkundige pleiten in zijn voordeel. Ook vond de rechter het hem sieren dat de verpleegkundige niet wil dat de naam van zijn voormalige werkgever bekend wordt, omdat hij niet wil dat de instelling en/of zijn oud-collega’s negatief in het nieuws komen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.