Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tuchtrechter waarschuwt verpleegkundige

Het Regionaal Tuchtcollege Eindhoven heeft een verpleegkundige een waarschuwing gegeven omdat zij een nachtelijke telefoongesprek met een bezorgde vader onvolledig had weergegeven in het dossier. Het kind overleed drie uur na het gesprek.
 
Tuchtrechter waarschuwt verpleegkundige

 

De moeder van het kind had al die ochtend gebeld over haar zieke tienjarige zoon. De huisarts constateerde tijdens zijn visite een virale gastro-enteritis. De jongen was toen al een week ziek met koorts van rond de 39 graden, zo schrijft het LEVV op haar website.

Weergave van het telefoongesprek
De inmiddels door de tuchtraad gewaarschuwde verpleegkundige verschijnt ten tonele als die nacht de vader van het jongetje belt naar de huisartsenpost. De verpleegkundige, die als centraliste op de huisartsenpost werkt, stelt de vader gerust. Het gesprek (om 2:39 in de ochtend) verliep als volgt:

Vader: zit nog steeds met hem in bed: heeft koude handen, is ook afwezig en ijlt. Wat kan dat zijn, kan het met de buikgriep te maken hebben?
A: ja, als je maar ziek genoeg bent. Hoe hoog is de koorts nu?
Vader: Ja, volgens mij heeft hij geen koorts, maar zweet wel, maar heeft koude handen en zijn lichaam is warm.
A: Dat heeft wel een beetje met de doorstroming te maken, hij ligt ook al een tijdje op bed.
Vader: Maar dat kan van de buikgriep komen, hij is gewoon helemaal afwezig.
A: Als hij zoveel braakt en zo ziek is geweest, op een gegeven moment, ga u zelf maar na, dan ben je natuurlijk niet echt fris en alert.
A: Drinkt nog wel?
Vader: Ja, hij drinkt nou nog wel.
A: Da’s prima, da’s het belangrijkste en als u zich verder zorgen maakt moet u gewoon morgen nog even naar de eigen HA gaan.
Vader: Maar verder niks ehh ..?
A: Neen, wel de handen wrijven, geef hem wat extra drinken. Ja, u heeft de koorts niet opgemeten dus daar kan ik op het moment niets over zeggen.
Vader: Nee hij heeft ook niet echt koorts, we kunnen dus verder niets doen?
A: Nee op dit moment niet meneer
Vader: Nou dan weet ik voldoende
A: Beterschap met hem”

Weergave in het dossier
De verpleegkundige vermeldt daarna in het dossier het volgende:
‘Vader belt. Zie eerder visite. Jongen heeft nu koude handen en is “afwezig”. Drinkt goed, geen koorts meer vlgs. vader. Afwachten hoe het gaat, handen warm wrijven.’ Drie uur later belt de vader met de mededeling dat zijn zoon overleden is.

Oordeel tuchtraad
De tuchtraad oordeelt als volgt: ‘De verpleegkundige heeft het door de vader geschetste beeld inderdaad niet volledig weergegeven. Met name heeft zij niet gemeld dat volgens de klager zijn zoon ijlde en zweette. Daarover werd tijdens de visite door de huisarts niet gerept. Bovendien heeft de verpleegkundige gemeld dat de jongen afwezig was, terwijl de vader spreekt over “helemaal” afwezig.’

Lees meer
Lees ook andere artikelen over tuchtrechtzaken op Nursing.nl

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.