Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Tuchtzaak: verpleegkundige neemt douchende patiënten op

Een verpleegkundige van ggz-instelling Lentis in Groningen loopt kans op een tuchtstraf omdat ze twee psychiatrische patiënten samen liet douchen en daar een geluidsopname van maakte.
tuchtrecht verpleegkundige opnames samen douchen tuchtzaak
De patiënten die samen gingen douchen hadden een relatie met elkaar.

De verpleegkundige was voor de tuchtzaak begon al ontslagen vanwege het incident. Dit meldt Dagblad van het Noorden. De verpleegkundige liet twee bewoners die anderhalf jaar een relatie hadden samen douchen, en maakte hier een geluidsopname van. Deze liet ze aan collega’s horen, zodat ze konden horen hoe deze douchebeurt was gegaan. Dit viel bij een aantal van hen verkeerd, en ze deden melding bij hun leidinggevende wegens grensoverschrijdend gedrag. Hierop werd de verpleegkundige ontslagen.

Rug wassen

De verpleegkundige moest ook voor de tuchtrechter verschijnen, en gaf toe dat de geluidsopname ongepast was. ‘Ik heb nooit het gezamenlijk douchen aan de vrouwelijke cliënt opgedrongen’, verklaarde de verpleegkundige, die de persoonlijk begeleider van de mannelijke cliënt was. ‘Het is ook bij rug wassen gebleven. Geen andere ranzige zaken.’ De verpleegkundige schatte in dat beide cliënten graag samen wilden douchen, schrijft verpleegkundige Friso Raemaekers, die op Twitter verslag deed van de rechtszaak.

Impulsieve actie

De werkgever Lentis vindt het besluit tot samen douchen impulsief van de verpleegkundige, die als westerling in het noorden al meer problemen leek te hebben met collega’s. ‘Voorzichtige intimiteit is regelmatig onderwerp van gesprek onder collega’s, het was dus niet impulsief’, reageerde de verpleegkundige. ‘Het doel was om aan collega’s te laten horen hoe goed dit ging. Niets meer.’ Op de opmerking van de verpleegkundige dat er ook foto’s op WhatsApp rondgaan waar cliënten op staan, werd niet gereageerd. Over zes weken is de uitspraak.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.