Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Vrouw zonder papieren aan de slag in zorg

Presentatrice Linda Hakeboom van het tv-programma Rambam ging zonder papieren aan de slag bij een verzorgingshuis als verzorgende ig. Zij waste een cliënt, diende medicijnen toe en had onbeperkt toegang tot de medicijnkast.
Vrouw zonder papieren aan de slag in zorg

 

Doel van de actie was om te checken of het klopte dat ongeveer 45% van de sollicitanten op hun cv liegen over opleidingen en werkervaring. Twee andere presentators probeerden het als zwemleraar en docent natuurkunde.

BIG-register

Hakeboom verzon haar cv bij elkaar, en bij geen enkel uitzendbureau of zorginstelling werd om haar referenties of diploma’s gevraagd. Toen er werd gevraagd naar haar BIG-registratie, wist ze deze makkelijk te omzeilen. Ze kreeg vrijwel direct een contract voor onbepaalde tijd.

Gifkast

Op haar eerste werkdag waste ze een cliënt, smeert ze haar hoofd in met eczeemzalf en kreeg ze toegang tot de opiaten: ‘Dit is de gifkast’, legde haar begeleider uit. Later kon zij in haar uppie met toestemming van haar begeleider in de medicijnkast rondsnuffelen. Uiteindelijk meldde ze zich na een paar uur ‘ziek’, en nam ze de benen.

 

Lees ook:

Een presentatrice gaat zonder diploma’s als verzorgende ig aan de slag in een verzorgingshuis. Bekijk de uitzending van Rambam

4 REACTIES

  1. @Leerling: dat vind ik geen juiste vergelijking. Overal kun je geholpen worden door leerlingen en stagiaires, ook in de zorg en de meeste mensen weten dat ook. Het is aan de leerling om aan te geven welke verantwoordelijkheid teveel is en om dan nee te zeggen en het is aan de begeleider, collega’s en het management om ervoor te zorgen dat er geen taken bij een leerling neergelegd worden die de leerling niet verantwoord kan uitvoeren. Het is duidelijk dat een leerling leerling is en daar kan iedereen dan ook rekening mee houden. Als er iemand zonder papieren is aangenomen weet je dat niet en ga je er blindelings vanuit dat het allemaal wel goed zal zijn.
    De actie van Linda is gewaagd, maar als ze gewoon gezegd had: ‘jongens, er wordt onvoldoende gecontroleerd op diploma’s en papieren’ dan had niemand ernaar om gekeken. Schijnbaar is dit nodig om het op de agenda te krijgen.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik vind de actie van deze Linda beneden peil. Je mag met mensen die aan jouw zorg zijn toevertrouwd niet knoeien. Ofschoon het doel wel mijn fiat heeft is dit middel verwerpelijk en vind ik dat deze zorginstelling aangifte moet doen van huisvredebreuk en inbreuk op persoonlijke integriteit of een andere titel met meer kans op succes bij de rechter. Ook de verpleegkundige die op dat moment belast was met de verantwoording is benadeeld en liep kans bij ernstig falen om beroepsmatig (BIG) aangesproken te worden. Degene die verantwoordelijk was voor personeelsaanname dient berispt te worden en aan de verantwoordelijk verpleegkundige excuses uit te brengen. Bij herhaling dan ontslag!

  4. Kun je nagaan hoe hoog de nood is in de zorg!!!Het lijkt erop dat men al blij is dat er nog mensen in de zorg willen werken en gemakshalve er niet meer gecontroleerd wordt of de persoon in kwestie wel de juiste papieren en kwalificaties heeft. Cliënten en bewoners zijn zo overgeleverd aan wantoestanden en moeten alles maar goed vinden en accepteren. Enorme werkdruk op de werkvloer als oorzaak. Toch de volgende vraag: Wie moet dit controleren?? de zorgmanager, divisiemanager??
    Wat doen al die managers ??Wordt het niet eens tijd om deze groep tegen het licht te houden.Korten op de zorg: begin eens met een regelgeving voor het aantal managers per aantal bewoners c.q clienten. Zelfregulering van teams als kostenbesparing zou eens goed bekeken moeten worden.
    Daarnaast natuurlijk zaak alles op de werkvloer goed te controleren en proberen deze fouten niet meer voor te laten komen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.