Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tweede Kamer akkoord met aanpassing Wet BIG en zelfstandige bevoegdheden

De Tweede Kamer heeft deze week ingestemd met het wetsvoorstel om de Wet BIG aan te passen.
wet big zelfstandige bevoegdheden

Het voorstel maakt taakherschikking mogelijk, zodat verpleegkundigen en artsen taken gemakkelijker kunnen verdelen. Ook krijgen verpleegkundig specialisten zelfstandige bevoegdheden voor het indiceren en uitvoeren van voorbehouden handelingen. Naast het wijzigingsvoorstel van de Wet BIG wordt in een de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) duidelijk omschreven onder welke voorwaarden deze bevoegdheden aan verpleegkundig specialisten worden toegekend.

 

Tuchtmaatregelen

Niet alleen de zelfstandige bevoegdheden stonden bij de bespreking van de Wet BIG op de agenda, ook het openbaar maken van tuchtmaatregelen kreeg veel aandacht. Aanleiding hiervoor waren een aantal incidenten met medisch specialisten. Transparantie over tuchtmaatregelen is nu nog maar deels mogelijk. Na aanpassing van de Wet BIG worden tuchtrechtmaatregelen zoals berisping, schorsing en doorhalen in het BIG-register voor 5 jaar openbaar voor alle publiek.

Eerste Kamer

Nu de Tweede Kamer heeft ingestemd met dit wetsvoorstel gaat het voorstel nog naar de Eerste Kamer en treedt het pas formeel in werking na publicatie in de Staatscourant. Naar verwachting zal de AMvB, waarvoor een andere goedkeuringsprocedure geldt, ongeveer tegelijkertijd van kracht worden. Daarna zijn de nieuwe zelfstandige bevoegdheden een feit.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: V&VN

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.