Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Tweederde zieke ouderen heeft meerdere chronische ziekten

Tweederde van de ouderen met een veelvoorkomende chronische ziekte heeft niet één, maar meer chronische aandoeningen. Dat schrijven onderzoekers van het RIVM en het Nivel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Tweederde zieke ouderen heeft meerdere chronische ziekten

De meest voorkomende ziekten, onder meer diabetes, hart- en vaatziekten en artrose, komen ook het meest in combinatie voor. ‘Deze chronische ziekten komen vaker samen voor dan je op basis van toeval zou verwachten’, zegt François Schellevis, afdelingshoofd van het Nivel. ‘Meerdere ziektes bij één patiënt hebben soms een gemeenschappelijke oorzaak, zo hangen diabetes en hart- en vaatziekten bijvoorbeeld samen. In andere gevallen zoals bij COPD en artrose gaat het om een combinatie die we niet goed kunnen verklaren.’

Multimorbiditeit
Multimorbiditeit, het voorkomen van twee of meer chronische ziekten bij dezelfde persoon, komt veel voor: ruim 70 procent van de Nederlanders van 55 jaar en ouder met een chronische ziekte heeft ook nog een of meerdere andere chronische ziekte(n). Dit bemoeilijkt de behandeling, zo stellen de onderzoekers. Bij verschillende ziekten zijn verschillende behandelaars betrokken en andere behandelingen nodig.  Samenwerken met andere zorgverleners is belangrijk om zo goed mogelijk zorg op maat te leveren en tegenstrijdige adviezen of medicatie te voorkomen. Omdat het niet om enkele combinaties van ziekten gaat, maar eigenlijk alle verschillende combinaties van chronische ziekten vaak samen voorkomen, is het voor zorgverleners van belang om alert te zijn op meerdere verschillende combinaties van ziekten.

Patiëntgerichte zorg
Volgens de onderzoekers is er nog onvoldoende aandacht voor multimorbiditeit. ‘Patiënten met multimorbiditeit worden buiten het medisch onderzoek naar nieuwe behandelingen gehouden’, zegt Schellevis. ‘Het onderzoek naar enkelvoudige ziekten zal moeten verschuiven naar onderzoek waarin juist rekening wordt gehouden met multimorbiditeit. De zorg moet niet gericht zijn op de ziekte maar op de zieke.’

Onderzoekgegevens
Het onderzoek is uitgevoerd met gegevens uit het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). Dit telt 84 huisartspraktijken met meer dan 350.000 ingeschreven patiënten. LINH gebruikt anonieme gegevens uit de elektronische patiëntendossiers van deze praktijken over aandoeningen, verrichtingen, geneesmiddel-voorschriften en verwijzingen.

Bekijk ook het dossier Ouderenzorg.

Nivel, RIVM
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

4 REACTIES

  1. ik hoop dat dit ook bij de ciz kantoren doordrinkt, en dat het duidelijk wordt dat een bewoner met een psychische (pg)grondslag ook meestal een somatische grondslag heeft, deze wordt nu vergeten in het toekennen van een ZZP, waardoor er regelmatig meer zorg gegeven moet worden aan een bewoner met een zzp 5. Ik hoop dat hier dan ook eens naar gekeken kan worden, zo behouden we gezonde medewerkers in de zorg, en zijn deze niet op hun 40 ste op

  2. Lees alle reacties
  3. Mensen worden steeds ouder, dus er komen ook steeds meer mensen die multiple chronische ziektes hebben. Ik schat dat 1 op de 3 oudere mensen diabetes heeft, als ik kijk wat er bij ons opgenomen wordt. Ouder worden betekend niet dat je dan niets mankeert, er wordt alleen veel beter behandeld dan vroeger en blijf je leven.

  4. De ‘ideale’ patient zoals die vaak in onderzoek wordt gebruikt bestaat maar heel mondjesmaat. Hopelijk kan hier wet- of regelgeving op worden aangepast, of vormt het voor ethische commissies een reden om strenger te zijn in het beoordelen van onderzoeksaanvragen.
    Hier het gehele artikel in NTvG: j.mp/kPkO9h

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.