Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Twijfel over dood bewoonster verzorgingshuis, vermoeden van mishandeling

Omdat er twijfels zijn over de dood van een 91-jarige vrouw in een zorgcentrum van de Van Neynselgroep in Den Bosch, heeft Nederlands Forensisch Instituut (NFI) sectie verricht. De familie van de vrouw vermoedt dat ze onvoorzichtig is behandeld of is mishandeld.
Twijfel over dood bewoonster verzorgingshuis
Foto: ANP Lex van Lieshout

Dat meldt persbureau ANP.

De vrouw zou zijn overleden na een val uit bed. De GGD-arts kreeg echter twijfels over die verklaring. Ook de nabestaanden geloven niet dat ze is gevallen. De vrouw had volgens hen een gebroken nek, twee blauwe ogen, gebroken neus, vier gebroken ribben, verwondingen aan de knieën, grote wond op het scheenbeen en vier hoofdwonden. Ze vermoeden dat de vrouw onvoorzichtig is behandeld of is mishandeld.

Valincident

De politie heeft het Nederlands Forensich Instituut (NFI) gevraagd sectie te verrichten. De uitkomst van het onderzoek wordt nu afgewacht.

De zorginstelling zelf heeft al een intern onderzoek uitgevoerd naar het incident en heeft de conclusies daarvan doorgegeven aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). ‘Uit ons onderzoek bleek dat het een valincident was. Dat is niet ongebruikelijk bij ouderen. De gevolgen van dit soort incidenten bij oude mensen kunnen ernstig zijn, ze zijn erg kwetsbaar’, zei bestuurder Guus Bannenberg van de instelling donderdag tegen ANP. De inspectie heeft het zorgcentrum gevraagd de klachten van de familie nader te onderzoeken. Daarom is de instelling begonnen met een extern onderzoek. ‘Wij hebben begrip voor de vragen van de familie’’, aldus Bannenberg. Dit onderzoek zal naar verwachting nog een aantal weken duren.

De kleindochter van de vrouw deed haar verhaal bij actualiteitenprogramma Knevel en Van den Brink. Bekijk de uitzending.

Meer meldingen

De inspectie laat weten nog meer meldingen over de instelling te hebben gehad. Over de aard en het aantal kan een woordvoerder niks zeggen. De inspectie doet onderzoek. ‘We nemen de meldingen zeer serieus en zijn er intensief mee bezig.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.