Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Twijfels over VMS-screeningslijst delier

De VMS-screeningslijst bij delier is ontoereikend. Dat zeggen deskundigen in de aflevering van Zembla die gisteren op televisie was.
Twijfels over VMS-screeningslijst delier

In de uitzending spreken diverse deskundigen hun twijfels uit over de effectiviteit van de VMS-screeningslijst bij delier. Zo zegt hoogleraar verplegingswetenschap Marieke Schuurmans: ‘Ik weet dat mensen die niet positief scoren op die lijst, toch een delier kunnen ontwikkelen.’ Klinisch geriater Kalisvaart van het Kennemer Gasthuis in Haarlem vertelt in de uitzending van Zembla dat hij de VMS-lijst onvolledig vindt en hanteert daarom zijn eigen, meer uitgebreide puntenlijst. ‘Je haalt de echte risicopatiënten er aan de hand van de VMS-screening er niet uit.’

Een delier is misschien wel één van de grootste bedreigingen voor de oudere patiënt in het ziekenhuis. Je zou zelfs kunnen spreken van een delier-epidemie. Dat zegt verpleegkundige Hugo van der Wedden in ZEMBLA.

Delier wordt te weinig opgemerkt

Volgens Kalisvaart wordt er in het ziekenhuis misschien plichtmatig gescreend, maar: ‘Ik weet wel zeker dat er te weinig wordt gedaan met de uitkomsten.’ Dat denkt ook Marieke Schuurmans: ‘Er zijn veel ziekenhuizen waar de zorg voor oudere patiënten nog niet de prioriteit heeft die het zou moeten hebben.’ Schuurmans schat bovendien dat bij een derde van de patiënten in het ziekenhuis delier niet wordt opgemerkt, door gebrek aan gekwalificeerd personeel.

Screening VMS

Sinds 2012 zijn alle ziekenhuizen verplicht oudere patiënten te screenen op delier, als onderdeel van het VMS veiligheidsprogramma. Het Nivel onderzocht de invoering van de VMS-screeningsmethode. De onderzoekers concludeerden vorig jaar dat 40 procent van de kwetsbare ouderen niet volgens de verplichte VMS-methode wordt gescreend.

Symptomen van delier, dementie en depressie zijn lastig te onderscheiden. Op deze poster heb je een overzicht van de aandachtspunten, verschillen en overeenkomsten. Download de poster>>>

4 REACTIES

 1. mijn man heeft vorig jaar in het kennemer gelegen en een delier gehad
  dat was afschuwelijk om mee te maken
  ik vond dat het verplegend personeel op de afdeling niet goed wist hoe er mee om te gaan
  dat was best moeilijk als partner om niet te ‘lastig en te kritisch over te komen

 2. Lees alle reacties
 3. Ik doe al een jaar onderzoek naar delier in de thuissituatie. Hierbij blijken de delierometer en de drs r 98 erg bruikbaar. Ook zijn we een nieuwe screeningstool om mantelzorgers te bevragen aan het ontwikkelen. Het beeld van zembla was voor mij erg herkenbaar. Middeks artikelen en presentaties vraag ik het afgelopen jaar al aandacht voor delier in de thuissituatie omdat dit erg onderschat en slecht herkent wordt ook door medici

 4. Zelf denk ik dat het juist goed is dat er aandacht is voor het gebrek aan kennis over of het onderschatten van het risico op het doormaken van een delier bij met name kwetsbare ouderen. Ook ervaar ik het als goed om duidelijk te maken dat de screening volgens de VMS-methodiek niet voldoende is. Er zijn gericht op het delier veel betere screeeningsmethoden, zoals DOS en delier-o-meter. Ik ervaar juist het richten van de pijlen op die eerste screening als heel belangrijk, omdat door zeer eenvoudige middelen een delier voorkomen kan worden. Waarbij juist een scherpe alertheid van met name verpleegkundigen in het allereerste stadium van het ontwikkelen van een delier hierbij essentieel is. Ontzettend veel leed voor de betreffende patiënten en zijn familieleden kan dan voorkomen worden.

 5. Jammer dat de discussie over de VMS screening door nursing zo wordt uitvergroot. De uitzending van Zembla was vooral gericht op de noodzaak tot groeiende multidisciplinaire aandacht voor de kwetsbare ouderen en in het bijzonder het delier!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.