Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Uitgebreidere intake thuiszorg levert tijd op

Door in het begin extra goed te inventariseren hoe het is gesteld met de zorgbehoefte, zorgvraag, risico's en het netwerk rond een nieuwe cliënt, zijn in het latere zorgtraject minder uren nodig. Dit blijkt uit een nieuwe aanpak in de thuiszorg, bedacht door wijkverpleegkundige Claudia Jansen van Sensire.
Uitgebreidere intake thuiszorg levert tijd op

Claudia Jansen kreeg in het kader van het programma ‘Versterken van verpleging thuis’ van patiëntenvereniging NPCF en beroepsorganisatie V&VN carte blanche om de wijkzorg in haar wijk in te richten. ‘We deden hier samen met tien andere thuiszorginstellingen het afgelopen jaar aan mee’, legt Claudia Jansen aan Zorgvisie uit. ‘In dit project had je uren voor advies, instructie, voorlichting (AIV) ter beschikking die vrij ingevuld mochten worden. Ik heb er in mijn wijk voor gekozen om die uren te gebruiken om onder andere uitgebreidere intake gesprekken te voeren. Dit om de zorgbehoefte, de zorgvraag, de zorgrisico’s en het netwerk rondom de klant duidelijk te krijgen. Aan het einde van het project bleek dat het aantal uren geleverde zorg hierdoor niet is gestegen maar juist is gedaald.’ De zorg die door de wijkverpleegkundige zelf ingericht is blijkt nu bedrijfsbreed wekelijks een uur per klant te schelen.

Veel aandacht
Vanaf mei werkt Sensire nu bedrijfsbreed met deze methode. De aanpak van Jansen is opmerkelijk omdat niet alleen blijkt dat door in het begin meer aandacht te geven aan de cliënt er later in het zorgtraject minder uren nodig zijn. Een andere uitkomst is dat ook de klanttevredenheid erdoor stijgt. Jansen: ‘Mensen vinden het fijn dat er in het begin van het traject, als men net uit het ziekenhuis komt, veel aandacht is en de zorg goed wordt afgestemd en gecoördineerd. In mijn systeem zorg ik er ook voor dat met regelmatig wordt geïnventariseerd of alles goed gaat op een aantal specifieke terreinen als voeding en decubitus. De 55 cliënten in mijn wijk ervaren dat als heel prettig.’

Proeftuin

Het was volgens Jansen bij aanvang niet haar bedoeling om het aantal zorguren te verlagen. ‘Onze controller veraste me aan het einde van de proeftuin met het feit dat we gemiddeld per week een uur minder zorg nodig hebben per klant. Dat is fantastisch en daarom werken we nu in iedere wijk op deze manier. Ook nu het experiment is afgelopen en we niet meer in een regelvrije zone zitten, kunnen we dit blijven doen zonder dat het zorgkantoor of VWS aan de bel zal trekken.’

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ja, zo ging het ook voordat de indicatiestelling zogenaamd objectiever moest en het C.I.Z. in het leven werd geroepen.
    Complimenten voor het project maar toch….”oude wijn in nieuwe zakken”. Uiteindelijk komt het toch op een holistische visie aan in plaats van op taakgericht indiceren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.