Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Uitval verpleegkundigen door griep nog niet zorgelijk’

De griepepidemie in Nederland leidt momenteel tot uitval onder zorgpersoneel, maar van een alarmerende situatie in de ziekenhuizen is geen sprake. Dat stellen vakbonden NU'91 en FNV.
grieptest
foto: Arno Massee

Beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU’91 hoort vanuit de achterban dat er ‘veel uitval’ is onder verpleegkundigen en verzorgenden door griep. Tegelijkertijd is er meer werk door griepbesmettingen bij de mensen om wie de zorgprofessionals zich al bekommeren. ‘Toch is het niet zo dat de alarmbellen allemaal afgaan’, aldus een woordvoerder.

Dat beeld schetst ook Elise Merlijn, zorgbestuurder van FNV. Volgens haar is het verzuim in de zorg al langer ‘heel hoog’. ‘Dat komt niet alleen door griep of corona maar ook door de enorme werkdruk. Daardoor is sprake van burn-outs en langdurig ziekteverzuim. We zien momenteel wel meer griepgerelateerde klachten dan corona.’

Veelgestelde vragen over influenza

Wat is griep ook alweer, wat zijn de risico’s en kun je je er wel goed tegen wapenen? Nursing selecteerde de meest gestelde vragen en formuleerde de antwoorden op basis van de richtlijn Influenza van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Let op: deze richtlijn wordt momenteel herzien. Dat betekent niet dat de informatie incorrect is, wel dat er een kleine kans is dat de informatie verouderd is. Lees het artikel 10 veelgestelde vragen over influenza.

Griep en corona

En moeten we bang zijn voor een griepepidemie en een coronapandemie tegelijkertijd? En mag je de vaccinaties gelijktijdig laten toedienen? 6 vragen over de griepprik en de coronavaccinatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.