Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

UMC betaalt collegegeld voor studenten

Het UMC St Radboud gaat het collegegeld voor studenten verpleegkunde terugbetalen, als zij de eerste twee jaar in het ziekenhuis gaan stagelopen.
UMC betaalt collegegeld voor studenten

Het ziekenhuis werkt hiervoor samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Studenten kunnen kiezen voor een speciale variant van de opleiding tot verpleegkundige, waarbij ze de eerste twee jaar al hun stages bij het UMC St Radboud lopen. ‘Alleen de GGZ-stage wordt bij een andere instelling gedaan’, zegt Caroline van Mierlo, directeur van de opleiding. In het derde en vierde jaar van de opleiding kunnen de studenten klinische lessen volgen en deelnemen aan projecten van het UMC. Als de student na een jaar al zijn studiepunten heeft behaald en wordt toegelaten tot het volgend studiejaar, betaalt het ziekenhuis het collegegeld terug.

Verpleegkundigen voor de toekomst
Het ziekenhuis wil op deze manier de opleiding tot verpleegkundige aantrekkelijker maken en personeel voor de toekomst werven. ‘Wij hopen dat de leerlingen zich aan onze organisatie binden door de stages en de ervaringen’, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. De leerlingen zijn echter niet verplicht om na hun opleiding ook bij het UMC aan het werk te gaan.

Kwaliteitsverbetering van de opleiding
Het HAN hoopt door de samenwerking de kwaliteit van het praktijkleren van de opleiding te verbeteren. ‘Jarenlang was er een tekort aan stageplaatsen, dat is nu nagenoeg achter de rug. Daarom hebben we nu de mogelijkheid om samen met de zorginstellingen te zorgen voor kwalitatief goede stageplekken voor onze studenten’, zegt Van Mierlo.

UMC hoopt op meer studenten
Dit studiejaar zijn er 36 studenten aan de nieuwe hbo-variant verpleegkunde begonnen. Dit aantal moet de komende jaren groeien tot ongeveer 120 studenten.

UMC St Radboud / Nursing
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is al heel lang bekend dat het probleem van een verpleegkundige-tekort niet de instroom, maar de uitstroom is. Als alle afgestudeerde verpleegkundige in Nederland, als verpleegkundige zouden werken, zouden we in Nederland een overschot hebben. De achterdeur moet dichtgegooid worden. Voor succesverhalen van dat succesvolle personeelsbeleid: kijk naar Scandinavië, daar is geen werk voor ons te vinden, daar zijn alle vacatures vervuld.
    Een van de dingen die ze daar goed doen, is een seniorenbeleid: investeer in de senioren uit het vak zodat ze op de werkvloer met plezier aan de slag blijven. Misschien een tip voor Nijmegen, want als ik dit artikel lees hebben ze weer ouderwets alleen aandacht voor de jongeren.
    Verder nog een opmerking: veel oudere verpleegkundige bejubelen de inservice opleidingen. Het had ook nadelen; het trok ook mensen aan die niet zo veel hadden met de zorg, maar de opleiding deden omdat hij doordat hij door de werkgeven betaald werd en lekker goedkoop was. Juist in de gezondheidszorg is affiniteit en betrokkenheid bij het vak belangrijk voor het leveren van goede zorg.
    Daarnaast: artsen lopen in verschillende settingen stage, dat is neits voor niets. Ik zou toch willen blijven pleiten om dit voor verpleegkunidge ook erin te houden. De mate van holitsiche en kwalitatief hoge zorg is toch beter wanneer je ook de thuiszorg, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking, een verpleegtehuis en een psychiatrische instelling van binnen hebt gezien en de werkwijze daar kent. Juist de zorg voor geriatrische, psychiatrische en mensen met een verstandelijke beperking schieten in het ziekenhuis vaak tekort (en andersom). Ik weet dat het stage-technisch lastig te realiseren is met het tekort aan stageplaatsen, niettemin toch zeker de moeite waard hierna te blijven streven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.