Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

UMC Utrecht wil basiszorg afstoten

Het UMC Utrecht wil een deel van de basiszorg afstoten en deze onderbrengen bij ziekenhuizen in de regio, zo meldt Mednet. In plaats daarvan zal het ziekenhuis zich richten op topzorg en onderzoek van internationaal niveau op een select aantal aandoeningen.

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) wil de basiszorg voor doorsnee-aandoeningen afstoten, tenzij die zorg onmisbaar is voor het voorbestaan van het ziekenhuis.

Topzorg en internationaal onderzoek
Niet-academische ziekenhuizen in de omgeving zouden die basiszorg moeten overnemen. Het UMC wil zich in de toekomst richten op topzorg en onderzoek van internationaal niveau op vijf ‘speerpunten’: het verstoorde brein, ontregelde afweer, falende circulatie, kanker en regeneratieve geneeskunde.

Door: redactie Nursing
Mednet

Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing

6 REACTIES

 1. Alleen al die namen van de vijf speerpunten,lijkt wel een profielkeuze op de middelbare school.
  Ach als de ontwikkeling ook niet veel verder is gegaan als van deze bestuurders belooft het weinig goeds.
  In een ziekenhuis en ook een zgn “topklinische” ook al zo’n moderne kreet(ieder respecterend ziekenhuis noemt zich tegenwoordig zo)hoort bassiszorg geleverd worden.
  De bassis van een ziekenhuis is dat het gaat om de zieke patient op dat moment zeer kwetsbaar en in een afhankelijke postie, dat vergeten de tegenwoordige managers en bestuurders maar al te vaak.
  De patient wordt tegenwoordig als handelswaar gezien , denk maar aan de naam client in plaats van patient.
  Deze bestuurders moeten maar gaan besturen bij een innovatiecentrum en horen niet thuis in het bestuur van een ziekenhuis.

 2. Lees alle reacties
 3. Het is overduidelijk dat het bestuur niet weet waar ze mee bezig is. Basiszorg is allang afgestoten. Vraag het de verpleegkundigen maar. Ze werken zich kapot, en kunnen niet eens meer de tijd vinden om een bed te verschonen. Moderne slavernij noem ik dat. Wat nou TOPZORG? ZORG DAT DE BASIS WEER IN ORDE IS! STELLETJE CARRIEREKONTENLIKKERS! ALLEEN DE CIJFERS TELLEN, ook al gaat het over lijken………….

 4. De heer Smaling is niet goed wijs als hij zegt dat stilstand achteruitgaan is. Waar haalt hij dat vandaan? We hebben al veel topklinische zorg, dus ik vraag me af wat het UMC nou echt wil. Het ziekenhuis is er voor de patient, niet voor zichzelf!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.