Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

UMCG introduceert veiliger sondevoedingsysteem en naald

Het Universitair Medisch Centrum in Groningen gebruikt vanaf 1 mei twee nieuwe hulpmiddelen om de veiligheid van zowel patiënt als verpleegkundige te vergroten. Het gaat om een nieuw sondevoedingsysteem, wat gescheiden werkt van andere toedingsystemen, en een veiligere naald.
UMCG introduceert veiliger sondevoedingsysteem en naald

In de meeste ziekenhuizen wordt gewerkt met het universele luer lock-systeem. Dit systeem wordt gebruikt voor zowel medicijnen, vloeistoffen en voeding. Hierdoor is een vergissing snel gemaakt, volgens het persbericht van het UMCG. Het nieuwe systeem werkt gescheiden van het infuussysteem, daarnaast is het ook voorzien van een paarse kleur waardoor de kans op vergissingen een stuk kleiner wordt. De nieuwe sonde kan ook langer blijven zitten, tot zes weken toe.

Helemaal nieuw is het sondevoedingsysteem niet, het wordt al een aantal jaren gebruikt in onder andere het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG. Tot nu toe was het nog niet beschikbaar voor volwassen patiënten.  

Veilige naald voor bloedafname
De verbeterde Eclips Signal-naald (zie foto) is veiliger, duurzamer en gebruiksvriendelijker. Via een kijkvenster in de naald ziet de verpleegkundige gelijk of het bloedvat goed is aangeprikt. Door een watje in de houder van de naald voorkom je eventuele bloedspetters als je de naald verwijderd. De naald is beter vast te houden en de veiligheidskap makkelijker achteruit te halen. Ook heeft de naald minder verpakkingsmateriaal. Dit is goedkoper en geeft minder afval.

Richtlijn
De Eclips Signal-naald voldoet aan de nieuwe Europese richtlijnen ter voorkoming van prikaccidenten waaraan alle ziekenhuizen vanaf mei 2013 moeten voldoen.

UMCG
Door: Redactie Nursing, Arjanne Aleman

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. 30 jaar geleden ging de voeding al eens iv wegens gebruik van infuussystemen bij voeding. Toen waren er al afwijkende/gekleurde systemen … het zou nog 20 jaar duren alvorens ze geintroduceerd werden (wel uiterrard als vernieuwend gebracht door manager inkoop en voedingsdeskundige …)
    De communicatie in de zorg is slecht, maar dat het 10 jaar duurt alvorens die informatie in Groningen is en daar als nieuw wordt ervaren gaat wel erg ver ….
    In de 40 jaar zorg heb ik me slechts incidenteel geprikt, nimmer na bloedprikken, wel bij medicatie. Ik vraag me weleens af, hoe groot is eigenlijk het prikaccidenten probleem? Aantal prikaccidenten op aantallen gebruikte naalden, en de daadwerkelijke gevolgen na prikaccidenten.
    Ik heb het idee, erg klein tot nihil risico op gezondheidsschade wardoor alle maatregelen onevenredig te duur en ingewikkeld zijn …

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.