Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Unicum: bonden zeggen cao VVT op

ABVAKABO FNV, NU’91 en de CNV Publieke Zaak zeggen de cao VVT op. Ze willen graag verbeteringen aanbrengen in de nieuwe cao, en daarom moet de huidige cao formeel opgezegd worden.

Samen met Nu’91, CNV Publieke Zaak  en FBZ heeft Abvakabo FNV daarom vorige week een brief gestuurd naar ActiZ en BTN, brancheorganisaties in de sector Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT).

 

Jaar verlenging voorkomen

De huidige cao, voor ruim 400.000 werknemers in de VVT, loopt tot 1 maart 2012. Volgens de bepalingen uit de cao moet een van beide partijen de cao twee maanden van tevoren opzeggen. Gebeurt dit niet, dan kunnen de werkgevers de cao ongewijzigd met een jaar verlengen.

 

Verbeteringen aanbrengen

Abvakabo FNV-bestuurder Wim van der Hoorn: ‘Het is eerder voorgekomen dat de werkgevers de cao opzegden, maar de vorige keer heeft niemand opgezegd. We zijn toen toch gaan onderhandelen en dat bracht de bonden in een rare positie: We hadden de werkgevers nodig om de verlengde cao te wijzigingen. Aangezien we als werknemersorganisaties tot nu toe niets over een opzegging van de werkgevers vernomen, hebben wij de cao nu zelf opgezegd per 1 maart 2012. Wij willen namelijk wel verbeteringen aanbrengen in de nieuwe cao en kunnen dus niet het risico lopen dat de werkgevers de cao een jaar verlengen.’

 

Actiz verbaasd

Abvakabo FNV begrijpt daarom niet dat ActiZ beweert ‘in het duister te tasten naar de motieven van de vakbonden’. Van der Hoorn: ‘We handelen gewoon conform de opzegbepalingen van de huidige cao.’

 

Nu’91

Voor de nieuwe cao heeft Nu’91 een aantal speerpunten opgesteld waaronder scholing en ontwikkeling, duurzame inzetbaarheid, veiligheid, kraamzorg en contractsomvang, inzetbaarheid en roostering. De komende weken raadplegen de bonden hun leden om input te verzamelen voor de onderhandelingen. Deze zullen zo rond februari-maart beginnen.
 

Bron: ABVAKABO FNV / Actiz / Nursing

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.