Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Universeel griepvaccin stap dichterbij

Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen hebben een antilichaam geïsoleerd dat werkzaam is tegen een groot deel van type A-griepvirussen, zoals vogelgriep. Een universeel griepvaccin is daardoor een stap dichterbij.
Universeel griepvaccin stap dichterbij

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Science.

Het antilichaam schakelt het griepvirus uit door te binden aan eiwitten op het virusoppervlak. Het bindt bij type A-griepvirussen op een stukje van het oppervlakte-eiwit dat bij de verschillende A-griepvirussen precies hetzelfde is. ‘Het maakt voor de binding van het antilichaam niet uit welke virusvariant er volgend jaar opduikt, omdat de bindingsplaats hetzelfde is’, zegt co-auteur Lisette Cornelissen van de Wageningen UR.

Afweercellen
De onderzoekers isoleerden afweercellen uit het bloed van mensen die eerder tegen griep zijn ingeënt. Hieruit selecteerden ze specifieke antilichamen die in een reageerbuis konden binden met verschillende type A-griepvirussen. Muizen die drie dagen na griepinfectie een dosis antilichamen kregen, herstelden volledig. Het middel werkt ook preventief. Dieren die een dag voor besmetting met het griepvirus waren behandeld met een dosis antilichamen werden niet ziek.

Universeel vaccin
Volgens de onderzoekers bieden de ontdekkingen mogelijkheid om een universeel griepvaccin te ontwikkelen. Cornelissen: ‘We gaan nu door met verschillende tests en hopen het middel dan op de markt te brengen. Maar dat gaat nog wel langere tijd duren.’

Bekijk ook het dossier Griep.

Artsennet
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.