Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Update corona: dit vinden verpleegkundigen van de nieuwe maatregelen

Mogelijk kunnen zorginstellingen in de toekomst personeel en bezoekers vragen om een QR-code, mochten extra coronamaatregelen nodig zijn. Ook krijgen zorgmedewerkers met patiëntencontact zo snel mogelijk een boosterprik aangeboden.
Verpleegkundigen op de corona afdeling in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis tijdens de derde golf.
Verpleegkundigen op de corona afdeling in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis tijdens de derde golf. Foto: ANP

Dat zijn enkele opvallende uitkomsten van de persconferentie gisteren. Volgens De Jonge zijn er wetswijzigingen in voorbereiding om zorginstellingen de bevoegdheid te geven om onder voorwaarden aan personeel en bezoekers te vragen om een QR-code, mochten de cijfers niet dalen.

Pertinent tegen

Ziekenhuis OLVG in Amsterdam liet al voor de persconferentie weten niets te voelen voor een verplicht vaccinatiebewijs voor zorgmedewerkers, bezoekers en patiënten. ‘Een QR-code in de zorg is onacceptabel,’ meldt het ziekenhuis.

Verpleegkundige en Nursing-columnist Hugo van der Wedden sluit zich helemaal aan bij ‘zijn’ OLVG.

‘Goede naleving basismaatregelen is genoeg’

Ook het Outbreak Management Team (OMT) ziet nog niets in het verplicht stellen van het coronatoegangsbewijs (CTB) voor personeel én bezoekers in de zorg. ‘Besmetting van zorgmedewerker naar patiënt kan worden voorkomen door het dragen van een mondneusmasker en/of het houden van 1,5 meter afstand. Bij goede naleving van de basismaatregelen en andere preventieve maatregelen lijkt de meerwaarde van het CTB bij het voorkómen van infecties klein.’

‘Dit gaat niet ver genoeg’

Volgens een peiling van vakbond NU’91 vinden veel verpleegkundigen en verzorgenden de gisteren aangekondigde maatregelen (op meer plaatsen de coronapas tonen, mondkapjes dragen) niet ver genoeg gaan. ‘De achterban gelooft niet dat deze maatregelen het gewenste effect hebben en het tij zullen keren’, zegt een woordvoerder van NU’91. Zo’n 95% van de ongeveer 2000 ondervraagden zou dit hebben aangegeven. Wat de achterban van NU’91 vindt over het mogelijk verplichten van een QR-code in zorginstellingen, heeft de vakbond (nog) niet gedeeld.

Extra prik

Of hun leden behoefte hebben aan een boosterprik, weet NU’91 niet. De organisatie kreeg tot nu toe weinig signalen dat zorgpersoneel zich met de huidige vaccinaties niet veilig genoeg voelt. Wel zegt NU’91 blij te zijn met de mogelijkheid voor een extra prik. Om de drempel zo mogelijk laag te houden, zou het mooi zijn als medewerkers in hun eigen instelling terechtkunnen voor de vaccinatie, aldus de woordvoerder.

Wat vind jij van de nieuwe maatregelen? Is het genoeg om het toenemend aantal besmettingen een halt toe te roepen?

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Primair in de hele discussie is dat artikel 11 van de grondwet helder is; nl. de onaantastbaarheid van het lichaam. Voor ons als zorgverleners is het van belang dat we geen onderscheid maken in patiënten; het staat haaks op onze beroepscode.
  Los daarvan: we zijn het afgelopen jaar door het kabinet constant geconfronteerd met drogredenaties, halve waarheden, selectieve informatie wat betreft de bewijsbaarheid werking vaccins, alleen maar om het vaccin als de enige weg te promoten. Langzamerhand wordt het echter duidelijk dat het vaccin maar gedeeltelijk beschermd, de andere niet beschermd, dat steeds meer gevaccineerden op de IC terechtkomen, dat het vaccin nare bijwerkingen (zie o.a. cardiomyopathie jongeren). En doen de maatregelen datgene wat er beloofd wordt? Nee. Dus stop met deze waanzin van verdeel en heers, van wegzetten ongevaccineerden als paria’s, van uitsluiting, van tweedeling. We hebben nare ervaringen wat dat betreft gezien onze recente Europese geschiedenis.
  Gooi die maatschappij dus weer open en doe normaal en laat je als zorgverlener niet misbruiken door het kabinet.

 3. Ikzelf ben werkzaam in kleinschalig wonen voor mensen met Dementie.
  Ik wil graag de boosterprik zodra die beschikbaar is. Ik vind het echter wel van belang dat iedereen een vrije keus heeft met betrekking tot vaccineren. Iets met autonomie over het eigen lichaam en zo.
  Ik denk dat de basismaatregelen genoeg moeten zijn (mondkapjes, hygiëne-maatregelen en afstand houden). Het verplicht stellen van een QR-code voegt hier naar mijn mening niets aan toe. Zorg moet beschikbaar blijven voor iedereen en alle familie moet op bezoek kunnen komen bij hun familielid.
  Misschien moet er eens serieus gekeken worden naar de argumenten van de mensen die tegen vaccinatie zijn en onafhankelijk worden uitgezocht wat de reële voors en tegens zijn van vaccinatie. Er wordt steeds meer bekent over mogelijke (zeldzame?) bijwerkingen en als je je daar niet prettig bij voelt is dat een keuze die je moet mogen maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.