Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Stel je vragen en sta open voor feedback’

De uitwerking van de hervorming van de langdurige zorg wordt in rap tempo concreter. Als enige beroepsvereniging zit V&VN aan tafel bij het akkoord over de invulling ervan. Nursing vroeg Helma Zijlstra van de beroepsvereniging om een update.
'Stel je vragen en sta open voor feedback'

In het akkoord wil V&VN inzetten op de ontwikkeling van een ‘heldere en werkbare aanspraak verpleging in de wijk’. Wat houdt dat in volgens u?

‘Zoals eerder wel gezegd zet V&VN bij de aanspraak in op de brede generalistische rol van wijkverpleegkundigen. Dat betekent dat de wijkverpleegkundige in de nabije toekomst zelf beoordeelt hoe de zorgvraag van de cliënt omgezet wordt in zorg. De wijkverpleegkundige kan dan bijvoorbeeld ook signaleren dat er andere hulp dan zorg ingezet moet worden en verwijst dan door naar de gemeente (voor welzijnsvoorzieningen). In de aanspraak zit niet alleen verplegen en verzorgen, maar ook advies, instructie, het geven van voorlichting, het coördineren en signaleren van zorg. Kortom, het is een breed pallet van taken. Het voordeel hiervan is dat de wijkverpleegkundige meer flexibel in kan spelen op de vraag van de cliënt, en niet langs allerlei loketten hoeft voor toestemming. Zij krijgt dus veel meer bewegingsvrijheid. Voor V&VN is het van groot belang dat de (wijk)verpleegkundige zelf de indicatie mag stellen, en niet een instantie zoals het CIZ.’

Waar gaat u nog meer op inzetten?

‘Een heldere aanspraak en een werkbaar bekostigingssysteem is nog niet voldoende om een andere werkwijze in het veld te realiseren. Daar is meer voor nodig. V&VN zet bij dit akkoord ook in op duidelijke communicatie met en naar de verpleegkundigen en verzorgenden, met praktische tools. Een ander punt is de uitwerking van sociale wijkteams. Voor V&VN is het belangrijk om het doel van zo’n sociaal wijkteam goed voor ogen te houden. Het moet geen overlegcircuit worden, maar een manier voor zorgverleners en andere belangrijke personen in de wijk om elkaar te kennen en goed lokaal samen te werken.’

Dossier langdurige zorg

Wat verandert er allemaal als zowel de verzorging als de verpleging in 2015 worden overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (Zvw)? In dit dossier proberen we het zo goed mogelijk voor je bij te houden.

V&VN zegt dat de hervormingen ander gedrag gaan vragen van huidige verpleegkundigen en verzorgenden. Kunt u dat uitleggen? Wat is een voorbeeld van dat ‘andere gedrag’ in tegenstelling tot het ‘huidige gedrag’?

‘Al langer is er aandacht voor eigen regie, het belang van zelfmanagement van de cliënt, en de samenwerking met informele zorg zoals vrijwilligers en mantelzorgers. Wijkverpleegkundigen moeten steeds meer op zoek gaan naar oplossingen waarmee ze zichzelf overbodig maken. Dat kan soms al heel simpel door met de cliënt te zoeken naar een hulpmiddel om zelf steunkousen aan te trekken. Maar gedrag veranderen is lastig. Verzorgenden en verpleegkundigen hebben lang gewerkt in een systeem waar betaald wordt voor activiteiten, en hebben bovendien een opleiding gehad die hier niet op aansloot. Dat zal dus nog wel even wat tijd kosten.’

Hoe kunnen de huidige wijkverpleegkundigen en -verzorgenden zich voorbereiden op de veranderingen?

‘Verzorgenden en verpleegkundigen hebben de ruimte nodig om bewust te worden van eigen gedrag, met elkaar te reflecteren en elkaar feedback te geven. Ondersteuning vanuit de zorginstelling is daarbij ook nodig. Stel het als verpleegkundige en verzorgende ter sprake als er geen ruimte is voor leren en als er alleen verwachtingen naar ander gedrag lijken te bestaan zonder dat echt duidelijk is hoe dat andere gedrag er dan uit moet zien. Stel je vragen en sta open voor feedback. Overleg met de Verpleegkundige/Verzorgende Adviesraad (VAR) over hoe je dit in je zorginstelling kan aanpassen. Werk je in de verzorgingshuis, loop dan eens mee met je collega in de thuiszorg. Bespreek je ervaringen in je team om te kijken hoe je je kunt voorbereiden. En wijkverpleegkundigen werken nu veelal op basis van de CIZ-indicaties. Straks stellen ze zelf een diagnose met als basis het klinische redeneren. Verdiep je alvast in wat er dan anders wordt, hoe verloopt de voorbereiding in jouw organisatie hierop? Verder gaan (wijk)verpleegkundigen een belangrijke rol vervullen op de grensvlakken tussen bijvoorbeeld hulp geboden vanuit de WMO en de Zorgverzekeringswet. Ga na: hoe gaat dat in jouw gemeente, hoe is jouw zorginstelling daarbij betrokken en wordt je meegenomen?
Welke vragen heb jij over de hervormingen van de langdurige zorg? Laat het ons weten!

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.