Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Urinekatheters nog steeds onterecht gebruikt

Veel ziekenhuispatiënten krijgen tijdens hun opname een urinekatheter. Deze wordt echter vaak geplaatst zonder dat daar een goede indicatie voor is. Het Academisch Medisch Centrum (AMC) werkt aan een project dat het onterechte gebruik van urinekatheters in het ziekenhuis moet reduceren.
Urinekatheters nog steeds onterecht gebruikt

Dat schrijven medisch bioloog Jolien Janzen en internist-infectioloog Suzanne Geerlings, beiden werkzaam in het AMC, in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Onjuiste indicaties
In Nederland krijgt ruim een op de vijf ziekenhuispatiënten tijdens de opname een urinekatheter, waarvan de meeste patiënten gedurende 2-4 dagen zijn gekatheteriseerd. Toch blijkt dat 21-54% van de patiënten geen goede indicatie heeft voor het plaatsen van een urinekatheter. Uit een surveillance-onderzoek in 2011 naar het urinekathetergebruik in een aantal Nederlandse ziekenhuizen blijkt dat de meest voorkomende onjuiste indicaties voor urinekathetergebruik zijn ‘incontinentie zonder een perianale of sacrale wond’ en ‘operatief gebruik waarbij niet aan het eigen protocol voor de duur van de katheterisatie werd gehouden’. Juiste indicaties volgens dit onderzoek zijn ‘operatief gebruik volgens het lokale protocol’ en ‘het monitoren van urineproductie’.

Urineweginfecties
Door het onterecht plaatsen van een urinekatheter lopen patiënten onnodig risico op het ontwikkelen van complicaties zoals een urinekatheter-gerelateerde urineweginfectie (UWI). Dit kan vervolgens leiden tot gebruik van antibiotica – wat gerelateerd is aan het ontstaan van resistentie – en mogelijk tot verlenging van de opnameduur. Hoewel niet alle studies aantonen dat het reduceren van urinekathetergebruik daadwerkelijk leidt reductie van het aantal urineweginfecties, pleiten Janzen en Geerlings wel voor het implementeren van strategieën om onnodig urinekathetergebruik te verminderen. ‘De eerste stap in dit proces is de bewustwording van dit probleem. De internationale richtlijn stelt dat het haalbaar is om het aantal urinekatheters dat geplaatst is op basis van juiste indicaties op te voeren naar tenminste 90%’, schrijven zij in het NTvG.

Project
In het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam werken Janzen en Geerlings op het moment aan een project dat het onterechte gebruik van urinekatheters in het ziekenhuis moet reduceren. Dit doen ze door na te gaan wat de huidige indicaties zijn voor het plaatsen van urinekatheters, deze indicaties als juist of onjuist te benoemen en vervolgens terug te koppelen aan de artsen en verpleegkundigen. ‘Het uiteindelijke doel is dat dit zal leiden tot minder morbiditeit, minder antibioticagebruik en resistentievorming, een kortere opnameduur en kostenbesparing’, aldus de dames in het NTvG.

NTvG
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.