Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Vaak kun je beter beginnen met het wassen van de intieme delen’.

Dagbestedingscoach Heidy Ebbing van zorgorganisatie De Waalboog uit Nijmegen bedacht 'snoezelwassen' voor dementerenden. Ze won hiermee een prijs.
'Vaak kun je beter beginnen met het wassen van de intieme delen'.

Hoe kwam je op dit idee?

‘Ik zag dat dementerende cliënten ’s ochtends erg vermoeid waren na de wasbeurt. Dat kwam doordat ze tijdens het wassen erg gespannen waren. Dat was duidelijk te zien aan hun gezicht en verkrampte lichaamsdelen. Ik wilde graag een manier bedenken om de wasbeurt prettiger te maken voor zowel de cliënt als de verzorgende. Na wat zaken uitgeprobeerd te hebben kwam ik uiteindelijk   bij “snoezelwassen”.’

Breng het zelf in de praktijk: Snoezelwassen in 5 stappen

Wat houdt snoezelwassen in?

‘Dat de wasbeurt ook ontspannend kan zijn voor de cliënt. Het is een aanvulling op de PDL: met de gedachten van het snoezelen en technieken uit de ontspanningsmassage. Je zet als verzorgende een ontspannend muziekje op, en begint met het wassen van de lichaamsdelen die de meeste spanning opleveren bij de cliënt. Veel cliënten zijn bijvoorbeeld gespannen bij het wassen van de intieme delen of de voeten. Als je hiermee begint, valt die spanning direct weg. En de emotie die zij als laatste ervaren -de ontspanning- werkt dan het langste door. Overigens blijft het wassen maatwerk. Wat bij de ene cliënt goed werkt, is anders bij de ander.’

Heeft het effect?

‘Jazeker. Je merkt aan de cliënten dat ze minder gespannen zijn tijdens het wassen, en ook minder moe ’s ochtends de huiskamer in komen. Ook de verzorgenden zijn er blij mee: ze ervaren de wasbeurt als meer ontspannen, wat natuurlijk ook een positief effect heeft op de cliënt.’

Je hebt er zelfs een prijs mee gewonnen!

‘Ja, geweldig hè. De Peter van Diepenprijs wordt jaarlijks uitgereikt door De Waalboog aan een medewerker die iets innovatiefs bedenkt wat nuttig is voor alle locaties van De Waalboog. Ik heb een bedrag van € 400 gekregen en hiermee probeer ik het project uit te rollen over de rest van de locaties. Ook wil ik het beschikbaar maken voor verzorgenden elders in het land. Het liefst zou ik willen dat de hele wereld hiervan weet. Want het kost evenveel tijd als de gewone wasbeurt, en het levert zoveel meer op.’

Wil je meer informatie over snoezelwassen, neem dan contact op met Heidy Ebbing: h.ebbing@waalboog.nl, of kijk op www.waalboog.nl.

3 REACTIES

  1. Ik heb zelf enige ervaring met het gebruik van deze washandjes, het is een uitkomst voor cliënten die ervoor in aanmerking komen. Wat ik jammer vind is dat de washandjes meer gebruikt worden bij een winning van tijd en gemakzucht, dan waar ze oorspronkelijk voor zijn bedoeld.
    Verder is verzorgd wassen duur, de vezels van de washand blijven achter bij een stoppelige huid, en de afvalberg wordt groter.

  2. Lees alle reacties
  3. Mooi onderwerp. Ik heb eens op de site gekeken en zie dat dat gewassen worden een van de 7 PDL factoren is. Door het verhaal van Heidy Emming krijg is er ook een inhoudelijke uitleg bij. Zo vullen M.C. Peters-Nijman en Heidy Emming elkaar mooi aan! Heidy, succes met het verder uitrollen van het concept!

  4. Dit bestaat al heel lang! Het heet PDL. De passiviteit van het dagelijks leven! Er is een stichting van die al jaren bestaat. De website is http://www.stichtingpdl.nl Dit is echt niet nieuw maar misschien nieuw voor sommige collega’s. Met PDL manieren kun je mensen wassen, kleden, eten geven en noem maar op. Dit alles op een manier die voor de mensen en je zelf het minst belastend is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.