Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘VAC-therapie niet per definitie goed’

De effectiviteit en veiligheid van vacuümgeassisteerde wondbehandeling (VAC) is nooit bewezen. Het is daarom niet per se een goed alternatief voor klassieke wondbehandeling.
'VAC-therapie niet per definitie goed'

Dat zegt het Belgische Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) in een persbericht. Het centrum raadt het gebruiken van VAC-therapie niet af, maar is zeer kritisch over de in opkomst zijnde wondbehandelingsmethode. Ze wil dan ook graag meer klinisch onderzoek alvorens VAC wijdverbreid te omarmen.

Chronische wonden
Het KCE concludeert dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor de werkzaamheid en de veiligheid van VAC. De therapie is niet per definitie bruikbaar voor alle chronische wonden, laat het centrum weten. Volgens haar is VAC bij een klein aantal patiënten een veelbelovende therapie, maar het is nog te onduidelijk hoe te bepalen welke patiëntencategoriën dit zijn.

Vacuümpomp
VAC is een vorm van wondbehandeling waarbij een sponsachtig verband op de wond wordt gelegd. Hierover komt een zelfklevende folie en met een vacuümpomp wordt in de wond een vacuüm gerealiseerd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.