Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vaccin baarmoederhalskanker beschikbaar

Nederlandse vrouwen kunnen vanaf vandaag hun dochters preventief laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker. Ook vrouwen tot 26 jaar oud kunnen zich laten vaccineren.

Het middel, met de naam Gardasil, voorkomt de overdracht van het menselijk papilloma virus (HPV) , dat tumoren kan veroorzaken.

Overlijden
Elk jaar overlijden er in Nederland ongeveer tweehonderd vrouwen aan baarmoederhalskanker. De Europese Unie keurde het vaccin in september goed. Het bedrijf dat het vaccin maakt, presenteert later op de dag een onderzoek naar onder meer wat vrouwen over de ziekte weten.

Rijksvaccinatieprogramma
Volgens de fabrikant, Sanofi Pasteur MSD, kan driekwart van de gevallen van baarmoederhalskanker worden voorkomen. Het bedrijf hoopt dat minister Hoogervorst van Volksgezondheid het middel opneemt in het rijksvaccinatieprogramma. Hoogervorst besluit naar verwachting nog dit jaar of hij de Gezondheidsraad onderzoek laat doen naar het nieuwe vaccin.

Seksueel contact
Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een virus dat zich via seksueel contact verspreidt. Het gros van de vrouwen draagt het virus bij zich. Het ontwikkelt zich niet bij iedereen tot kanker. Het vaccin zou moeten worden geïnjecteerd bij meisjes van negen tot en met 26 jaar en ook bij jongens van negen tot en met vijftien. Mensen kunnen zich laten inenten bij de huisarts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.