Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Vaccin van de markt na dood baby’s

Drie Nederlandse baby's zijn vorige maand overleden nadat ze het vaccin tegen pneumokokken Prevenar hadden gekregen. Dat is gisteren bekend geworden.
Vaccin van de markt na dood baby's

De vaccinaties waren onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft consultatiebureaus opgedragen het middel met een bepaald partijnummer (D66977) voorlopig niet te gebruiken.

Vaccinatie pneumokokken
De baby’s varieerden in leeftijd van drie tot zes maanden. Ze overleden anderhalf tot elf dagen na de vaccinatie tegen pneumokokken. Twee van de drie kinderen kregen ook een vaccin tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio hersenvliesontsteking en hepatitis B. De partijnummers van dit vaccin waren hetzelfde.

Jaarlijks 5 tot 10 sterfgevallen baby’s
Volgens het RIVM staat nog niet vast dat de kinderen door het vaccin zijn overleden. Wel komen volgens een woordvoerder van dit instituut per jaar vijf tot tien meldingen binnen van sterfgevallen van baby’s vlak na een vaccinatie. Omdat er in de laatste twee weken van oktober plotseling drie meldingen binnenkwamen, werd alarm geblazen. De zaak is nu in onderzoek.

Prevenar
Het middel Prevenar is in 2006 op de markt. Nooit eerder zijn er meldingen van ernstige bijwerkingen gemeld, aldus het RIVM. De pneumokokkenvaccinaties gaan overigens gewoon door, maar voorlopig wel met vaccins uit een andere productieserie.

Door: redactie Nursing

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ouders zijn zich er niet van bewust wat er eigenlijk van troep allemaal in vacins ouders moeten zich eens verdiepen in het tegenovergestelde dan wat het RVIM adviseerd en dan een overweging maken van wat ga ik doen de RVIM schuift letterlijk en figuurlijk altijd de vacinatieschade onder tafel, en het liugt er nooit aan nou ik weet wel beter

  3. Onze baby kreeg bij haar tweede rijksvaccinatie ronde ineens huilbuien die ik nog nooit eerder heb gehoord!
    Was net het gekrijs van een in doodsnood verkeerend pers.Dit huilen ebte na ca. 1 week weer weg
    Na overleg besloten om de derde ronde alleen de dktp te geven.Hierbij ging alles gelukkig goed. Zie youtube prevnar the thruth…

  4. Even voor de duidelijkheid: het vaccin is niet van de markt zoals de kop suggereert: het advies is om een partij tot het onderzoek is afgerond niet te gebruiken: dat is wezenlijk ander nieuws. Ik vindt het bedenkelijk dat een zichzelf respecterend vakblad zo onzorgvuldig omgaat met berichtgeving, zeker op zo’n gevoelig gebied.

  5. Mijn kleindochter heeft na de vaccinatie van pneumokokken met dit verkeerde partijnummer een uur lang vreselijk gekrijsd. Toen mijn dochter haar ten einde raad een para. zetpil wou geven liep ze helemaal leeg met waterdunne ontlasting. Hierna werd ze weer rustig. Volgens het consultatiebureau kon dit niet van de vaccinatie komen een andere kinderarts zei dat dit wel kon. Mijn dochter durft de 2e vaccinatie voor haar dochtertje niet meer aan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.