Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vaccineren tegen griep nu te laat

De griep komt eraan maar wie zich nu nog wil beschermen is te laat, zegt hoogleraar epidemiologie Roel Coutinho, sectordirecteur bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Nederland wacht komende weken een griepgolf. Zo waarschuwt het EISS, het Europese instituut dat de verspreiding van het influenzavirus in de gaten houdt. Volgens het EISS is het aantal griepgevallen in Griekenland, Nederland, Noord-Ierland, Spanje en Zwitserland de afgelopen twee weken gestegen van een laag naar een gemiddeld niveau. Het instituut denkt dat de aantallen zich snel zullen vervier- of vervijfvoudigen.

Ordindaire griep

Het gaat hier om de ‘ordinaire’, jaarlijkse griep, het zogeheten influenzatype A, variant H1. Niet om de veel dodelijkere vogelgriepvariant. Nu naar de huisarts rennen voor een griepprik is verspilde moeite. ‘Het heeft nauwelijks zin om nu nog een prik te gaan halen’, aldus Coutinho. ‘Het vaccin is moeilijk te krijgen en het duurt enige tijd voordat het beschermt. Bovendien is het ook niet zo’n heel goed vaccin. Het influenzavirus verandert elke keer een beetje van karakter en het vaccin is gebaseerd op de stammen die het jaar daarvoor het meest voorkwamen. Het virus dat er nu aan komt, kan net iets anders zijn.’

Massale preventie

Nergens in Europa is de grieppreventie zo massaal als in Nederland. Om een vroege uitbraak voor te zijn worden jaarlijks tussen half oktober en half november ruim 3,2 miljoen vaccins gratis verspreid via de huisartsen.

Farma Actueel

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.