Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Vader Martin van Rijn: ‘Zorg voor mijn vrouw faalt’

De vader van staatssecretaris Martin van Rijn heeft de noodklok geluid over tekortkomende zorg van Van Rijns dementerende moeder.
Vader Martin van Rijn: 'Zorg voor mijn vrouw faalt'
Foto: Bart Maat (ANP)

De 81-jarige Van Rijn sprak samen met Ben Oude Nijhuis met het Algemeen Dagblad over de ‘falende zorg’ aan hun dementerende vrouwen bij de Haagse zorgaanbieder WZH. Zo vertelde Van Rijn dat er twee uur lang geen toezicht in de huiskamer was, omdat de ene verzorgende om 14.00 uur vertrok, en de eerstvolgende dienst pas weer om 16.00 uur zou beginnen. ‘Ik word de oppasser genoemd.’ Ook zou zijn vrouw zijn geslagen door een medebewoner wat zou komen door te weinig toezicht, en merkt hij op dat ze soms niet verschoond wordt: ‘Dan staat ze even op en loopt de urine langs haar enkels’, aldus Van Rijn in het AD. Oude Nijhuis benadrukt dat het niet aan de kwaliteit van de verzorgenden ligt: ‘Die doen keihard hun best.’ Maar er zouden te weinig verzorgenden zijn om voldoende zorg te geven.

Later die dag wordt duidelijk dat de klokkenluider de vader van staatssecretaris Martin van Rijn is, die momenteel druk doende is de hervormingen in de zorg door de voeren. Het ministerie van VWS heeft tegenover Omroep West bevestigd dat het in het artikel om de moeder van Van Rijn gaat. In een reactie tegenover Omroep West laat staatssecretaris Van Rijn weten dat zijn ‘persoonlijke situatie’ zijn ‘inspiratiebron’ is geweest om in de politiek te gaan. WZH heeft tegen de pers aangegeven niet in te willen gaan op individuele gevallen. Daarnaast herkent de zorginstelling zich niet in de signalen die de tachtigers geven.

In een interview met Tijdschrift voor Verzorgenden vertelde Martin van Rijn dat hij mantelzorger voor zijn moeder was. Op de vraag of hij tevreden was over de zorg die zijn moeder in het verpleeghuis kreeg, antwoordde hij: ‘Je ziet dat het heel erg afhankelijk is van de mensen. Hun houding en competenties, of je met passie je vak uitoefent en gewaardeerd wordt of niet.’ Op de vraag of hij dacht dat verzorgenden extra hun best deden omdat ze wisten dat zij zijn moeder was, antwoordde hij: ‘Nee.’
Staatssecretaris Van Rijn heeft een reactie gegeven in het actualiteitenprogramma ‘Pauw’. Klik hier voor de uitzending.

4 REACTIES

 1. Vanuit mijn perspectief start kwaliteit van langdurige zorg start bij medewerkers, leidinggevenden, bestuurders en raden van toezicht die zich écht durven verbinden met de oudere mens die afhankelijk is van zorg én met hun mantelzorgers. Die in staat zijn in hun werk de relatie te leggen met de vraag ‘wat wordt de cliënt hier beter van?’ Dan worden keurmerken, protocollen, afvinklijstjes en het ‘bijhouden’ van verpleegtechnische vaardigheden, zaken die je zo effectief mogelijk regelt en die hoogstens een ondersteunende rol vervullen, met de bedoeling zo cliëntgericht mogelijk te werken.
  Wat zou het eerlijk én moedig zijn, als de staatssecretaris, mevrouw Dupuis (namens de Raad van Toezicht WZH) en de Raad van Bestuur van WZH (waar is díe eigenlijk in dit hele verhaal?), de beide ‘klokkenluiders’ in hun waarde zouden laten, hen zouden zien en erkennen in hun ervaringen. Naast hen gaan staan in plaats van tegenover hen. Om samen met hen en de betrokken medewerkers elkaars beleving te respecteren en vervolgens de objectieve feiten onder ogen te zien.
  Hoe we omgaan met die feiten is een actieve keuze, waarbij het belang van de dementerende mens centraal staat!

 2. Lees alle reacties
 3. Zorg voor mijn vrouw faalt.
  Wie zou er horen te zorgen!?! Ook familie en niet enkel kritiek.
  We moeten als kinderen van oude ouders steeds meer mantelzorg bieden en dat is ook een goede zaak.
  Dan maar een tandje terug op het ministerie….! O, lukt dat niet??? dat moeten wij in de zorg ook. Minder personeel. Steeds meer op je bordje.
  Het begon leuk met kleinschalig wonen en eerlijk is eerlijk, ondanks het tandje terug valt het bij ons (klein dorp) nog reuze mee. Ik zie betrokken familie, enthousiast personeel, lieve vrijwilligers.
  Maar ik weet dat het in het Westland vaak schrijnend is……
  Vind niet dat de zorg dan vaalt, maar wel het managament wat erboven hangt…..das pas kostbaar….

 4. Geen falende zorg..de kop is verkeerd…nu lijkt het de ‘schuld’ van de zorg…maar er is te weinig zorg.
  Dan moet meneer Martin van Rijn zoals hij zelf graag wil meer mantelzorg gaan bieden, of zijn kinderen, vrouw, buren in gaan schakelen zodat er meer toezicht is.
  Vind het artikel niet compleet.

 5. Ik vraag me af of de zorg die gegeven wordt slecht is of te weinig?
  Te weinig zorg is slecht, maar wat is daarvan de oorzaak? De bezuinigingen?
  Ik verbaas me wel dat als hij zelfs ziet hoe het er aan toe gaat bij zijn moeder dat er bij de minister en het kabinet nog geen knop om gaat dat ze de zorg verpesten.
  Aangezien de mantelzorger meer werk moet gaan doen, zal dit betekenen dat de minister zijn moeder zal gaan verschonen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.