Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Vakbekwaam indiceren in curriculum hbo-v

In de vernieuwde verpleegkundige bacheloropleiding komt meer aandacht voor de wijkverpleging. Zo wordt het vakbekwaam indiceren opgenomen in het curriculum.
Vakbekwaam indiceren in curriculum hbo-v

‘Er is sprake van grote transities in de zorg. Er is een duidelijke tendens zichtbaar van verschuiving van de tweede naar de eerste lijnszorg, de wijkverpleegkundige wordt opnieuw gepositioneerd. Daarom wordt de eerste lijnszorg sterker in het curriculum verankerd’, zegt Caroline van Mierlo, voorzitter van het landelijk overleg opleidingen verpleegkunde (LOOV). ‘De studenten die volgens het nieuwe curriculum worden opgeleid zijn goed voorbereid op hun taken als wijkverpleegkundige.’

Vakbekwaam indiceren

Met de komst van de nieuwe beroepsprofielen worden er van alle verpleegkundigen andere competenties verwacht. Van Mierlo: ‘In het nieuwe opleidingsprofiel zal meer aandacht komen voor competenties met betrekking tot klinisch redeneren, zelfmanagement en preventie. Vakbekwaam indiceren wordt opgenomen in het curriculum’, zegt Van Mierlo.

‘Indiceren zonder diagnose is luchtfietsen’

Sturen op resultaten wordt cruciaal nu wijkverpleegkundigen de verantwoordelijkheid krijgen voor het gehele zorgproces. Lees de blog van Henk en Jose van Stichting Bevordering Wijkverpleegkunde >>>

Hbo-verpleegkundige al generalist

In de huidige hbo-v opleiding kiezen studenten aan het einde van het tweede jaar voor één van de drie werkvelddifferentiaties GGZ/AGZ, MGZ en AGZ. In de nieuwe hbo-v opleiding worden studenten 3,5 jaar opgeleid tot generalist voor alle werkvelden, gevolgd door een half jaar keuzeonderwijs (minor) waarin de student zich kan verdiepen in bijvoorbeeld een specifieke doelgroep. Van Mierlo: ‘De hbo-verpleegkundige zal meer worden opgeleid tot generalist. De strakke scheiding tussen de werkvelden zal vervagen, dit is nu bijvoorbeeld al zichtbaar in de thuiszorg waar wijkverpleegkundigen zowel met ziekenhuis verplaatste zorg als met ambulantisering van de GGZ te maken hebben.’

Dossier hervorming langdurige zorg

Wat verandert er allemaal als zowel de verzorging als de verpleging in 2015 worden overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (Zvw)? Lees het in dit dossier >>>

2 REACTIES

  1. Ik verwacht niet dat de generalisatie verpleegkundigen aflevert die niet specifiek genoeg zijn opgeleid. Juist door de starre verdeling laat je de verpleegkundige niet goed naar een patiënt kijken. Iemand uit de AGZ heeft geen weet van psychiatrie en zal dan ook bij alle opgenomen psychiatrisch patiënten blijven zeggen dat dat niet zijn vakgebied is en er een psychiatrisch vpk’er in consult moet komen voor dat stukje zorg, wat meestal gewoon praten is.
    Daarnaast zijn er momenteel te weinig stageplekken in bepaalde sectoren waardoor studenten die de AGZ in willen geen stageplek krijgen. Vooruitstrevende studenten die dan graag een uitstapje willen maken naar de GGZ krijgen nul op het rekest omdat dit niet in het AGZ-straatje zou passen. Wil de HBO-V hetzelfde aantal studenten blijven afleveren dan moeten de profielen worden afgeschaft, wat ook voor betere collega’s zal leiden, win-win!

  2. Lees alle reacties
  3. Gelukkig lijkt het zo te zijn, dat ook in het nieuwe curriculum de student kan kiezen om zijn opleiding in jaar 3 en 4 te vervolgen binnen 1 werkveld. Dit geeft dan ook de mogelijkheid om tot voldoende verdieping te komen, binnen dat betreffende veld, hetgeen met een minor van een half jaar zeker niet zal lukken.
    Een brede generalistische opleiding leidt, zo is de ervaring, veelal tot verpleegkundigen die te weinig weten van teveel en dat is niet het ‘robuuste’ curriculum dat de Adviesraad HBO-v voor ogen stond.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.