Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Vakbonden zetten in op salarisverhoging

De vakbonden gaan zich tijdens de komende cao-onderhandelingen voor de ziekenhuizen sterk maken voor meer loon, goed werken en duurzame inzetbaarheid van medewerkers.
Vakbonden zetten in op salarisverhoging

Dat is in het kort de inzet van de bonden voor de CAO Ziekenhuizen, gisteren bekend gemaakt aan werkgeversorganisatie NVZ.  De onderhandelingen beginnen aanstaande vrijdag.

Loonsverhoging en eindejaarsuitkering ziekenhuizen
De bonden stellen een loonsverhoging voor van twee procent en een verdere uitbouw van de eindejaarsuitkering. Daarnaast willen zij de leeftijdsgrens voor het draaien van nachtdiensten en diensten gedurende de nacht in de zgn Bac-diensten vaststellen op 55 jaar.

Dertiende maand en salaris
Werknemers in ziekenhuizen vinden het salaris en de dertiende maand het meest belangrijk blijkt uit recent onderzoek van Abvakabo FNV. Abvakabo FNV vroeg in een enquête naar de drie belangrijkste punten voor de nieuwe cao ziekenhuizen. Dat zijn: meer salaris (78 procent); dertiende maand (71 procent); meer budget voor scholing en doorgroeimogelijkheden (59 procent); meer tijd voor balans werk/privé (47 procent); lagere maximum leeftijd voor bereikbaarheidsdiensten in de nacht (24 procent).

Medewerkers voor de zorg behouden
Elise Merlijn, bestuurder Abvakabo FNV: ‘We streven ernaar om een cao af te sluiten die aansluit bij de wensen van alle werknemers in de ziekenhuizen, jong en oud. Bovendien zijn goede arbeidsvoorwaarden en een prettige werksfeer keihard nodig om de komende jaren voldoende werknemers in de zorg te behouden en nieuwe werknemers aan te trekken’.

Vrijdag 18 februari zitten bonden en werkgevers voor het eerst samen om tafel en gaan de onderhandelingen officieel van start.

Door: redactie Nursing

Lees hier de inzetbrief van de vakbonden voor de cao Ziekenhuizen 2011

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

7 REACTIES

 1. De metaal heeft van de week een CAO afgesloten met een loonsverhoging van 4, nog wat procent. Wij zijn wer aan het neuzelen over 2 % en allerlei andere verslechteringen. Aktie voeren en de boel plat. Iets meer militant de pers halen en staken zal meer geld in de portemonae opleveren dan lief blijven onderhandelen
  58+ er die nog nachtdiensten doet, en nu wel eens beter betaald wil worden
  Rob

 2. Lees alle reacties
 3. De verpleegkundigen in de ziekenhuizen worden al jaren onderbetaald.
  Juist door de ORT is het salaris nog een beetje redelijk om van rond te komen. Al jaren vind ik dat er een aparte CAO voor verpleegkundigen moet komen waar e.e.a. in geregeld moet worden.
  Ooit hebben we ORT in moeten leveren voor de plannen om op zaterdagen en in de avonden poliklinieken open te kunne stellen etc.
  Wat is daar ooit van terecht gekomen?? Het lijkt het kwartje van Kok wel. Het zou eerlijk zijn dit terug te draaien en de ORT te bereken over het volledige uurloon i.p.v. een percentage daarvan.
  Dit zou een flinke salaris verbetering geven waar vooral de verpleging van kan profiteren.

 4. Inderdaad, de leeftijd grens van 55 eerst er uit laten halen door de werkgever en nu proberen? weer binnen de CAO te krijgen, roept bij mij als 55 plusser verbazing op, zet die hakken eens een keer in de wal vakbond, ik ben toch niet voor niets 33 jaar lid, of telt dat niet meer
  wat betreft loonsverhoging van 2%, daar val ik van achterover
  Dit is toch helemaal niet meer marktconform, wb de zorg
  Is het niet zo dat wij al jaren onderbetaald worden
  Moet daar niet eens iets aan gedaan worden
  Als ook de ORT nog verder uitgekleed wordt vraag ik mij af hoe het verder zal gaan.
  Dan drijft verpleegkunde alleen nog maar op roeping,de hulp van de vakbond is dan ver te zoeken helaas.

 5. Hallo, hoe belachelijk kun je jezelf maken als vakbond. De leeftijdsgrens van 55 jaar stond ander half jaar geleden nog gewoon in de cao als de leeftijd waarop je geen diensten meer hoefde te draaien als je niet wilde. Werd geschrapt door de onderhandelaars, dus mede door de vakbonden, en dat willen ze nu als onderhandelingspunt inbrengen. Dit bevestigt maar weer dat je ook door de bonden voor de gek gehouden wordt. Zat ik toch goed destijds door mijn lidmaatschap op te zeggen.

 6. Dat de leeftijdsgrens van 55 nog laag scoort komt omdat dit bij jongeren nog een ver van mijn bedshow is en ze bovendien denken dat zij dan het probleem voor de oudere collega moeten oplossen. Ik zou willen zeggen: je oudere collega heeft ook jaren hard gewerkt en vaak langere nachtdienstperiodes gedraaid zoals jaren geleden gebruikelijk was. En als jij als jongere straks zelf 50 + bent, voel je pas dat je geest nog wel gewillig is maar dat je toch wat minder energie hebt en wat slechter kunt onthouden. Geen reden om gedumpt te worden in een archief maar wel iets om rekening mee te houden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.