Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Prik vaker bloedsuiker bij bedlegerige diabetici

Het is aan te raden vaker bloedsuikers te prikken bij diabetespatiënten die het bed moeten houden, zelfs als dit maar van korte duur is. Dat concludeert hoofdonderzoeker Marlou Dirks van het UMC Maastricht, naar aanleiding van haar onderzoek naar het effect van bedrust op spiermassa en insulinegevoeligheid.
Glucose prikken
Bedrust vermindert gevoeligheid voor insuline - Foto: Arno Massee

Uit het onderzoek bleek dat een week bedrust bij gezonde mensen leidt tot verlies van 1,5 kg spiermassa en tot 30% minder gevoeligheid voor insuline. Bij diabetici, die vaak al verminderd gevoelig zijn voor insuline, kan inactiviteit een nog sterker effect hebben op de insulinegevoeligheid dan bij gezonde mensen, vermoedt Dirks. Hoewel deze aanname nog niet is onderzocht, is het volgens Dirks aan te raden vaker bloedsuikers te prikken bij diabetici die het bed moeten houden. 

Mobiliseren

Om de spierafname bij bedrust te beperken is beweging cruciaal. Zo snel mogelijk mobiliseren is het advies van Dirks. ‘Laat de patiënt waar mogelijk zelf bewegen, al is het maar op de rand van het bed of een stukje lopen in de woonkamer of op de afdeling.’ 

Help patiënten zo snel mogelijk weer uit bed met deze vijf tips van Lector Transmurale ouderenzorg Bianca Buurman. Lees meer >>

Verhoog eiwitinname

Naast beweging speelt ook voeding een rol bij het beperken van de negatieve effecten van bedrust. Om spieropbouw te bespoedigen raadt Dirks aan om bij bedrust de eiwitinname te verhogen. ‘Inactiviteit maakt spieren minder gevoelig voor eiwitten, terwijl eiwitten juist cruciaal zijn voor spieropbouw. Daarom is het belangrijk dat de patiënt per maaltijd voldoende eiwitten binnenkrijgt, zo’n 30 tot 35 gram. Let vooral op bij het ontbijt, dat is een maaltijd waarbij mensen vaak te weinig eiwit binnenkrijgen. Een eiwitrijk ontbijt is bijvoorbeeld twee sneetjes brood met twee plakken kaas, en een glas melk.’ 

Ouderen herstellen moeizaam

Hoewel de deelnemers van dit onderzoek gezonde, jonge vrijwilligers waren, zijn de resultaten nog meer van belang voor oudere, kwetsbare mensen. ‘Uit eerder onderzoek blijkt dat ouderen moeizamer herstellen van spiermassaverlies. Het is dus zaak om de schade bij hen zoveel mogelijk te beperken’, aldus Dirks. 

1 REACTIE

  1. Waarom blijft men diabeten toch prikken, de arme vingers worden op den duur pijnlijk en er is verminderd gevoel in de vingers. Wel is het zo dat het gezichtsvermogen van veel diabetici op den duur erg achteruit gaat. Het gevoel in de vingertoppen is dus van uiterst belang. Meten door middel van sensoren is nu nog duur behalve als iedereen het gaat doen. Glucocards zijn trouwens ook niet goedkoop.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.