Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Valpreventie vermindert valpartijen reumapatiënt

Patiënten met reumatische ziekten vallen minder vaak als zij een speciaal voor hen ontwikkelde valtraining hebben gevolgd. Ook komen zij minder vaak met een botbreuk in het ziekenhuis terecht.
Valpreventie vermindert valpartijen reumapatiënt

Dit blijkt uit onderzoek ‘Falls in rheumatic diseases. Risk factors and preventive strategies in Osteoporosis and Rheumatoid Arthritis’ van fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Ellen Smulders. Zij promoveert op 2 mei aan het UMC St Radboud in Nijmegen.

Minder valpartijen
Smulders deed onderzoek onder mensen met osteoporose en reumatoïde artritis. Voor hen werd een valpreventieprogramma ‘Vallen verleden tijd voor mensen met osteoporose’ ontwikkeld. In vijf weken leerden de patiënten onder meer judotechnieken om een eventuele valpartij beter op te kunnen vangen.

Verminderen valangst
Patiënten met osteoporose die dit programma volgden, vielen minder vaak. Ook nam bij hen de valangst af. Verder blijkt uit het onderzoek dat mensen met reumatoïde artritis vaak vallen, vooral als ze eerder zijn gevallen of veel pijn hebben. Bovendien zijn zij minder goed in het ontwijken van obstakels en het uitvoeren van een snelle stap, waardoor het risico op vallen toeneemt. Het valpreventieprogramma heeft ook bij mensen met reumatoïde artritis positieve effecten gehad, zoals vermindering in valangst en verbetering van het looppatroon en de balans.

Oefenmatras
Vorig jaar bleek al uit onderzoek dat het aanleren van valtechnieken oudere mensen met osteoporose kan helpen om hun val te breken. Daaruit bleek dat valtraining voor mensen met osteoporose veilig is als tijdens de training een dik oefenmatras gebruikt wordt, heupbeschermers gedragen worden en men niet voorover valt vanuit een staande positie.

Radboud Universiteit / Nursing
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.