Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Valse diploma’s verpleegkunde verkocht

Een 23-jarige Amsterdammer wordt ervan verdacht valse diploma's verpleegkunde te hebben verkocht.
Valse diploma's verpleegkunde verkocht

Naast diploma’s verpleegkunde, verkocht hij ook op grote schaal middelbare schooldiploma’s, en officiële papieren voor onder meer de opleidingen pedagogisch werker en apothekersassistent. Volgens de politie hebben tientallen mensen zo’n vals diploma gekocht. De diploma’s kostten enkele honderden euro’s per stuk, maar het tarief per diploma varieerde per opleiding. ‘Een diploma voor pedicure was goedkoper dan dat voor een hbo-opleiding’, aldus een woordvoerder van de politie. Alle kopers waren cum laude geslaagd.

Oplichting

De kopers van de vervalste diploma’s, worden door de politie en het OM als verdachten beschouwd. ‘Ze maakten zich tenslotte schuldig aan oplichting’, aldus de politiewoordvoerder. Enkelen zijn al opgespoord, op basis van informatie op de computer en in de administratie van de verdachte. Zij zullen de komende weken worden verhoord. De politie gaat ook de werkgevers van deze personen benaderen om hen te informeren over de oplichting.

Afstuderen

De zaak kwam aan het licht toen een vrouw in Den Haag in 2010 een kinderdagverblijf wilde starten en daarbij een vals diploma overlegde. De onderwijsinstelling, waar de vrouw zogenaamd een opleiding had gevolgd, liet weten haar niet te kennen. Bij huiszoeking van de verdachte zijn nog meer conceptdiploma’s gevonden en is vervalsingsapparatuur aangetroffen. 

De Volkskrant
Door: redactie Nursing

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ja schandalig, maar ook stom om zo’n diploma te kopen, want behalve dat het nummer vermeld staat op mijn speld, is er ook nog een vermelding in het BIG register.En als ieder werkgever zich nou gewoon standaard eerst gaat kijken of de persoon in het register staat, dan weet hij/zij of het zinvol is de persoon uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek, spaart tijd en energie.
  En als werkgever zou ik dat met deze wetenschap alsnog gaan doen.Is het allemaal weer helder.

 3. Nou, dat is schandalig. Dit brengt ook weer schade aan ons mooie vak en professie. Maar ik haast mij te zeggen dat de kopers m.i.geen echte verpleegkundigen zijn, want je haalt op deze manier je/ ons/mijn beroep naar omlaag. ik hoop dat ik mij vergis en mij hoge achting voor collegae verpleegkundigen nog klopt.
  Dit zijn menselijke gedragingen die ik niet goedkeur omdat je schade kan aanrichten bij je zelf en aan de zorgvrager.
  Het recht zal zegevieren! Lang leve de echte/ bevoegde en bekwame verpleegkundigen.
  Paula klopt, die hebben zoals vaak gebeurd zitten slapen.Bij sollicitatie vraag je toch niet voor de lol om een BIGnr of zijn dat ook routinevragen??
  All the best.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.