Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Valtechnieken judo voorkomen botbreuken ouderen

Het aanleren van valtechnieken kan oudere mensen met osteoporose helpen om hun val te breken. Door op een veilige manier te vallen, kunnen breuken misschien voorkomen worden.
Valtechnieken judo voorkomen botbreuken ouderen

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Brenda Groen bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen.

In het onderzoek zijn valtechnieken getest die gebaseerd zijn op judo. De val wordt omgezet in een rolbeweging doordat de persoon zijn romp en nek buigt en draait. Eerder onderzoek toont aan dat deze manier van een val breken de kans op botbreuken vermindert. De onderzoekers gebruikten een meetplateau om de kracht van de val te bepalen en deze te vergelijken met de gegevens over hoeveel impact de heupen van iemand met osteoporose kunnen opvangen zonder te breken. De resultaten laten zien dat judo de impact op de heup tijdens een val inderaad vermindert.

Heupfracturen voorkomen
Ouderen zijn in staat om deze valtechnieken aan te leren. Brenda Groen: ‘Judotechnieken kunnen de impact op de heup bij een valpartij aanzienlijk verminderen. Daarmee zouden deze judotechnieken heupfracturen bij mensen met osteoporose kunnen voorkomen’.

Veiligheid van valtraining
Groen onderzocht samen met andere onderzoekers van de Sint Maartenskliniek de veiligheid van de valtraining bij zes gezonde mensen. ‘We konden in het onderzoek geen mensen met osteoporose inzetten omdat het risico op botbreuken bij hen hoger is. Daarom hebben we de valimpact op de heup gemeten bij een groep jongeren. Uit onze resultaten blijkt dat valtraining voor mensen met osteoporose veilig is als tijdens de training een dik oefenmatras gebruikt wordt, heupbeschermers gedragen worden en men niet voorover valt vanuit een staande positie.’

Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

2 REACTIES

  1. Klopt helemaal. Mijn vader heeft in zijn jonge jaren veel aan vechtsporten gedaan en is verder ook altijd sportief actief gebleven. Toen hij op 73-jarige leeftijd een driedubbele salto maakte met zijn racefiets, was de fiets het enige wat beschadigd was. Hij heeft vanuit een reflex zijn valtechnieken gebruikt.
    Maar of je deze reflexen ook nog kunt aanleren als je al bejaard bent?????

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.