Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van mbo naar hbo in het IJsselland Ziekenhuis

Een groep van zestien mbo-verpleegkundigen van het IJsselland Ziekenhuis startte onlangs met een tweejarige hbo-opleiding verpleegkunde. Dit past in een landelijke trend die volgt op de nieuwe beroepsprofielen zoals die werden voorgesteld in V&V2020.
Van mbo naar hbo in het IJsselland Ziekenhuis
Foto: IJsselland Ziekenhuis

‘Het IJsselland Ziekenhuis biedt met het doorscholingstraject de verpleegkundigen ontwikkelingskansen en speelt in op de steeds complexer wordende ziekenhuiszorg’, stelt het ziekenhuis. Het IJsselland in Cappelle aan de IJssel is het eerste ziekenhuis in Nederland dat met opleider NCOI dit vernieuwde opleidingsconcept aanbiedt.

Opleiding

Het opleidingsprogramma is flexibel  ingericht waardoor goed kan worden afgestemd op de ervaring en het leertempo van de individuele student. In het programma staan zelfstudie en leren op de werkvloer centraal. De opleiding bevat naast praktijkgerichte groepslessen ook veel stages, zowel in het IJsselland Ziekenhuis als daarbuiten. In twee jaar tijd kunnen de mbo-verpleegkundigen hun bachelordiploma behalen.

V&V2020

In dit dossier verzamelt Nursing het laatste nieuws, achtergronden en blogs over de nieuwe beroepsprofielen van de stuurgroep V&V2020 >>>

Aanleiding

‘Naast de steeds hoger wordende complexiteit van ziekenhuiszorg past dit traject in het streven om bij de verpleegkundige teams meer zelforganisatievermogen te ontwikkelen’, legt P&O adviseur Joost Hofmeester van het IJsselland Ziekenhuis uit. ‘Hiervoor zijn we bezig met de ontwikkeling van een nieuwe functie, de zorgcoördinator. Door verpleegkundigen met een mbo-achtergrond door te scholen naar hbo-niveau, ontwikkelen wij potentieel om dit gestalte te geven. De opleiding bevordert ontwikkeling, kwaliteit van zorg en het innovatievermogen.’ De zestien verpleegkundigen zijn geselecteerd op motivatie, ervaring en groeipotentie.

Loopbaan

Het verkrijgen van bachelorniveau biedt volgens het ziekenhuis loopbaanperspectief zowel binnen als buiten het ziekenhuis en versterkt voor de deelnemers duurzaam de positie op de arbeidsmarkt. Over een jaar wordt de opleiding geëvalueerd en besluit het ziekenhuis of er een nieuwe groep kan starten.

‘Er moet serieus werk worden gemaakt van functiedifferentiatie’

Sinds het nieuwe beroepsprofiel is de mbo-hbo-discussie op landelijk niveau losgebarsten. Een goede zaak, vindt Caroline van Mierlo, verantwoordelijk voor de hervorming van de hbo-opleidingen verpleegkunde. Lees hier waarom >>>

Andere ziekenhuizen

Opleider NCOI leidt ook een groep mbo-verpleegkundigen uit Ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede op tot hbo-niveau. Het instituut is in een vergevorderd stadium met diverse grote perifere ziekenhuizen, maar ook in gesprek met zorginstellingen in de thuiszorg en de ggz, vertelde een woordvoerder van NCOI aan Nursing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.