Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn: 6,3 miljoen euro voor wijkverpleegkundigen

Er wordt 6,3 miljoen euro uitgetrokken voor het inwerken van nieuwe wijkverpleegkundigen, het bijscholen van huidige wijkverpleegkundigen en het opleiden van mbo-verpleegkundigen tot hbo-opgeleide wijkverpleegkundigen. Dat heeft staatssecretaris Van Rijn gisteren gezegd in de Tweede Kamer.
Van Rijn: 6

Dat meldt V&VN. Er komen 3000 tot 3500 nieuwe wijkverpleegkundigen bij. Daar komt nog een onbekend aantal verpleegkundigen bij die zich de komende jaren laat omscholen tot wijkverpleegkundige. Ook wordt er door het ministerie van VWS extra geld uitgetrokken voor het versterken en vernieuwen van de opleidingen verpleegkunde.

Van Rijn geeft update over wijkverpleegkundige

Vanaf 2015 valt de wijkverpleegkundige in het basispakket van de zorgverzekering. De wijkverpleegkundige bepaalt dan wat de cliënt in de langdurige zorg nodig heeft. Lees meer >>>

Cijfers

Op dit moment zijn er ongeveer 18.000 wijkverpleegkundigen. Van hen zijn er 10.500 hbo-opgeleid. 7500 van hen hebben een mbo-opleiding verpleegkundige in de wijk, aldus Van Rijn. Hoeveel nieuwe wijkverpleegkundigen de komende jaren nodig zijn met de verschuiving van AWBZ-zorg naar de nieuwe Zorgverzekeringswet (Zvw) is onbekend. Werkgeversorganisatie Actiz heeft het aantal van 5000 nieuwe wijkverpleegkundigen genoemd.

Verschil in prestatie

Wat betreft de bekostiging van de nieuwe wijkverpleegkundige zei Van Rijn dat hij af wil van declaraties op basis van uurtje-factuurtje. Hij streeft naar een gemiddeld tarief waarbij wel verschil wordt gemaakt in de prestatie. Mondzorg is bijvoorbeeld minder intensief dan palliatieve zorg, aldus Van Rijn. Het zorgplan kan volgens de bewindsman ‘heel goed’ dienen als uitgangspunt voor de bekostiging. Daar spreekt VWS over met de zorgverzekeraars en V&VN.

Ontwikkelingen wijkverpleegkundige

Wat vind jij van de ontwikkelingen in de thuiszorg? Zijn wijkverpleegkundigen en organisaties al klaar voor alle ontwikkelingen? Discussieer mee via Nursing Connect >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.