Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Van Rijn beantwoordt Kamervragen indicatiestelling

'De wijkverpleegkundige heeft de opdracht om de zorg meer af te stemmen op de daadwerkelijke zorgbehoefte in de betreffende situatie. Deze uitgangspunten zijn voor alle zorgverzekeraars leidend.’ Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn als antwoord op Kamervragen over indicatiestelling door de wijkverpleegkundige.
Van Rijn beantwoordt Kamervragen indicatiestelling
Foto: ANP Foto / Roos Koole

De Kamervragen werden gesteld door SP-Kamerlid Renske Leijten. Zij wilde weten wat de staatssecretaris er van vindt dat wijkverpleegkundigen moeten indiceren binnen opgelegde taakstellingen, waardoor niet de zorgbehoefte maar de taakstelling centraal staat. Ook vroeg Leijten naar de bezuinigingsopdracht die sommige wijkverpleegkundigen meekrijgen.

Antwoord Van Rijn

Van Rijn antwoordde dat wijkverpleegkundigen – vanuit de eigen professionaliteit – bepalen welke inzet van zorg in een bepaalde situatie nodig en gepast is. ‘Daarin betrekt zij de mate van zelfredzaamheid, de thuissituatie en het sociale netwerk. De zorgbehoefte van de patiënt staat hiermee centraal’, schrijft de staatssecretaris. ‘Wijkverpleegkundigen hebben een belangrijke rol bij realiseren van passende zorg, maar ook in het afbouwen van de zorg waar dit kan en verantwoord is. Dit is ook noodzakelijk opdat we ook in de toekomst betaalbare en toegankelijke zorg hebben voor iedereen. De wijkverpleegkundige krijgt dus de opdracht mee om de zorg meer af te stemmen op de daadwerkelijke zorgbehoefte in de betreffende situatie. Deze uitgangspunten zijn voor alle zorgverzekeraars leidend.’

Hoe gaat het met indiceren?

Hoe gaan de indicatiegesprekken, ben je er veel tijd mee kwijt of valt het mee? Hoe reageren cliënten en eventuele mantelzorgers? Kortom: wat zijn jullie ervaringen wijkverpleegkundigen? Discussieer mee op Nursing Connect.

1 REACTIE

 1. ik heb net al elders gerageerd, maar ik vrees dat Leijten gelijk krijgt.
  Ik vertaal dat alsdat `de vorm de functie gaat bepalen`
  Ik overdrijf het even..
  Het aantal richtlijnen gata de kasten uitpuilen in boekwerken
  De wizjigingen idem met nog meer boekwerk
  De regelingen gan over elkaar buitelen
  de bureaucaratie)formueiren invullen,formulkieren ontwikkelen,voorschriften, briefjes met nummers,computerwerk-typen en verslagleging nemen hand over hand toe en vreten de meeste tijd.Iedereen wil afschrift..nog meer klanten..
  De controle wordt steeds uitgebreider..en daarvoor heb je vergaderingen, papier, verslagleggingen, notulen etcetc voor nodig
  ….dan hebben we nog geen 2 klanten als patient gezien…
  Maar iedereen moet hetzelfde gaan doen, want anders raken we van de wijs en dan wordt er erwacht dat na een publikatie in een vakblad–wat maar heel weinig verpleegundigen lezen omdat het niet nodig hebt voor je werk-je dagelijkse werk–idereen zich s actief aan de hand van de publikatie gata gedragen…
  Het enige wat die dageijkse )part time’ verpleegkundige ziet is dat er wewer ene heleboel dingen bijkomen waar je aan moet denken en doen en je steeds meer je gaat afvragen wat je vak nu eigenlijk inhoudt..
  zelfs die wijkverpleegkundige die zich te pletter zoekt naar ene vetaling van haar diagnose in de NANDA en dan nog iets moet rommleen om de fromulering enigszins rond te krijgen..’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.