Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn: ‘Experiment Regelarm blijft doorgaan’

Thuiszorginstelling Careyn is voorlopig de enige zorginstelling die zich terugtrekt uit het experiment met regelarme zorg. De andere zorginstellingen die meedoen aan het experiment blijven hiermee doorgaan. Dat schrijft staatssecretaris Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.
Van Rijn: ‘Experiment Regelarm blijft doorgaan’

Volgens Van Rijn is het inherent aan experimenteren dat er naast positieve resultaten ook geleerd wordt van hetgeen anders loopt dan verwacht.

Careyn stopt regelarme zorg

Deze maand maakte Careyn bekend te stoppen met het Experiment Regelarme zorg omdat zij door lastige communicatie met betrokken partijen juist meer in plaats van minder regels kregen. Omdat het Experiment Regelarm een initiatief is vanuit het ministerie van Volksgezondheid geeft Van Rijn nog een toelichting per Kamerbrief.

Hervorming langdurige zorg

Van Rijn schrijft dat Careyn in eerste instantie deelnam aan het experiment om een inhoudelijke bijdrage te leveren aan de toekomst van de langdurige zorg. Omdat de langdurige zorg nu wordt hervormd, wordt veel van deze visie reeds vorm gegeven waardoor voor Careyn de noodzaak om deel te nemen aan het experiment afneemt.

‘De tweede reden is dat ten behoeve van het adequaat kunnen vormgeven van decentralisaties en overhevelingen naar de WMO en Zvw, het voor de dialoog tussen Careyn, zorgkantoren en NZa, CIZ en CAK het beschikken over de reguliere AWBZ-gegevens als indicaties en bekostigingsparameters wenselijk is.’, schrijft Van Rijn. Tot slot bleek de borging van het experiment behoorlijk arbeidsintensief vanwege technische complexiteit. Daardoor is ook vertraging ontstaan in de verwerking van de eigen bijdragen.

Weer indiceren

Vanaf 1 januari aanstaande weer regulier te indiceren, registreren en bekostigen. In overleg met VWS en de zorgkantoren wordt geprobeerd om de ruimte voor de professional zo veel mogelijk te behouden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.