Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Van Rijn geeft uitleg over s1 en s2 wijkverpleegkundigen

Er heerst verwarring over het onderscheid tussen wijkgericht werken (s1) en de verpleging en verzorging (s2) omdat zorgverzekeraars in bepaalde gemeenten geen s1 hebben ingekocht. Van Rijn reageert in een brief.
Van Rijn geeft uitleg over s1 en s2 wijkverpleegkundigen

In zijn brief legt Van Rijn de termen s1 en s2 nog eens uit. Onder wijkgericht werken (s1) vallen activiteiten die niet direct zijn te koppelen aan een individueel zorgtraject van een patiënt. Kenmerkend aan s1 is dat het gaat om activiteiten die het medische en sociale domein verbinden, waarbij het bijvoorbeeld kan gaan om deelname aan het sociale wijkteam. Voor s1 is een budget beschikbaar van € 40 miljoen. Dit bedrag wordt door de zorgverzekeraar ‘ingezet in die wijken waar de grootste toegevoegde waard wordt verwacht van een extra investering’, zo schrijft Van Rijn.

S2 verpleging en verzorging

Daarnaast is er een budget beschikbaar van €3,1 miljard voor s2. S2 is de aanspraak wijkverpleging, die bestaat uit het verrichten van verpleegkundige en verzorgende handelingen die betrekking hebben op de zorg voor individuele patiënten. S2 omvat taken als indiceren, stimuleren, signaleren en coördineren voor patiënten die in zorg zijn. Volgens Van Rijn gaat het er om dat er binnen s2 breder wordt gekeken dan de oorspronkelijke zorgvraag van de cliënt, bijvoorbeeld naar zelfredzaamheid en sociale omgeving. In zijn brief: ‘Daarbij hoort ook dat de wijkverpleegkundige gehoor moet kunnen geven aan signalen die zij in de dagelijkse praktijk ontvangt. Het behoort tot de professionele autonomie van de wijkverpleegkundige om gelet op zijn/haar kennis van het gemeentelijk domein in te schatten wanneer het inschakelen van het sociale domein noodzakelijk is. Deze taken maken onderdeel uit van de zorgverlening aan de cliënt en behoren daarmee tot de individueel toewijsbare zorg.’

Hoe gaat het bij jou?

Wat zijn jouw ervaringen tot nu toe met de hervormingen in de langdurige zorg? Deel je ervaringen en discussieer mee op Nursing Connect.

Wijkverpleegkundige zorg

Het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Brunssum stuurde de brief naar de staatssecretaris omdat de zorgverzekeraar in hun gemeente geen S1 functie voor de wijkverpleegkundige heeft ingekocht. Volgens Van Rijn wordt de gemeente niet van zorg onthouden: ‘De wijkverpleegkundige bezoekt cliënten om te komen tot een zo passend en afgestemd mogelijk ondersteuningsarrangement; dit is onderdeel van de zorg die een wijkverpleegkundige aan een individuele patiënt levert in s2.’

Lees de hele brief van Van Rijn.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.