Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Van Rijn: ‘Niet eens met Jos de Blok’

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) is het niet eens met Jos de Blok van Buurtzorg, die stelt dat de hervormingen in de zorg te ingewikkeld zijn, en juist zorgen voor extra overhead en bureaucratie.
Van Rijn: 'Niet eens met Jos de Blok’

Dat blijkt uit zijn antwoorden op Kamervragen vandaag. In een artikel op Nursing.nl noemde Jos de Blok de hervormingen in de zorg onlangs ’te ingewikkeld’, waardoor ze te veel coördinatie vragen (zie kader onder dit artikel). ‘Er is nu wel een andere wijze van bekostiging, maar de onderliggende ideeën zijn nog hetzelfde. Gemeentes tuigen de zaak op op een manier die complexiteit veroorzaakt, die vervolgens weer om coördinatie vraagt. Dat moet je nou juist niet willen,’ aldus de Blok.

‘De hervormingen beginnen pas’

‘Ik sta ten volle achter de per 1 januari jongstleden ingevoerde hervormingen. Daarover is in het parlement meermaals gedebatteerd,’ reageert Van Rijn. ‘Met de overdracht van verantwoordelijkheden sinds 1 januari is de hervorming echter niet afgerond, maar net van start gegaan. De echte hervorming vergt een andere manier van denken en werken die de komende jaren vorm gaat krijgen.’

Niet verontrustend

Hij mag het dan oneens met De Blok zijn, Van Rijn vindt zijn mening niet verontrustend. ‘De heer de Blok signaleert dat bij gemeenten sprake is van veel ingewikkelde aanbestedingsmethoden en verantwoordingsmechanismen, die coördinatie en management vragen,’ reageert Van Rijn. ‘Dit signaal krijg ik ook van andere aanbieders. Samen met gemeenten en zorgaanbieders breng ik in kaart welke maatregelen noodzakelijk zijn om de informatievoorziening tussen gemeenten en aanbieders te verbeteren en de ervaren administratieve lastendruk terug te dringen. Ik zal uw Kamer hier nader over informeren in de voortgangsrapportage Langdurige Zorg.’

Scheiding S1 en S2

Ook de scheiding tussen WMO-zorg in segment 1 (S1) en zorg via de Zorgverzekeringswet in segment 2 (S2) noemde De Blok ‘dramatisch’. Lees meer>>>

4 REACTIES

 1. Het is een grote ramp dat begeleiding door de WMO geregeld moet worden. Client krijgt begeleiding waarvan de indicatistopt. Heeft ondersteuing nodig bij het oppakken van het dagritme door t.g.v. depressie en vastlopende rouw.
  Formulier gemeente kost 30 minuten om het in te vullen en er komt geen passend advvies uit.
  Client weet niet wanneer zijn zorg weer opgestart wordt en verwaarloost zichzelf.
  Zo kan ik nog 4 casussen noemen. De wijkverpleegkunidge moet de schakel zijn en direct contact kunnen leggen met professionele begeleiders van de gemeente
  Begeleiding vanuit een GGZ instelling wordt alleen gegeven als de client daar ook in behandeling is ( zit dan in de DBC)
  De staats secretaris weet niet hoe de praktijk werk

 2. Lees alle reacties
 3. Beste heer Van Rijn,
  Sinds 1 januari jl. wordt dagopvang geregeld door de WMO. Bij ons in de buurt woont een alleenstaande weduwe op leeftijd. Ze voelt dat ze de grip op het leven verliest en steeds meer verward raakt. Mevrouw huilt veelvuldig en mist het menselijke contact. Een wijkverpleegkundige gaat met mevrouw in gesprek. In overleg met mevrouw (en de huisarts) gaan ze samen voor proef kennis maken bij de dagopvang. Mevrouw bloeit op. Er is plaats voor mevrouw! Maar Bij het WMO loket stagneert het. De wijkverpleegkundige krijgt een stapel formulieren. Deze vult ze per omgaande in en levert deze in bij het loket. De lokettiste meldde dat er over 8 WEKEN iemand langs komt om de procedure te starten en te toetsen of mevrouw in aanmerking komt, daarna kan het nog 6 WEKEN duren voordat de procedure rond is. Lokettiste: ‘ we gaan niet in discussie, u zal rustig af moeten wachten. ‘ Bureaucratie met een verdrietig resultaat. We laten door dit kille systeem mensen in de kou staan. Deze onnodig ingewikkelde casus staat niet op zichzelf en onderbouwt de stelling van Jos de Blok.
  Hartelijke groet, Margriet de Wit ( wijkverpleegkundige)

 4. Beste van Rijn, jullie hebben het ene nog niet verzonden , dan ligt de volgende regel al klaar.
  Sinds marktwerking zie ik alleen maar zakkenvullers! Werk nu verpleeghuis, waar we net als bij buurtzorg veel zelf doen…maar vreselijk aan regels gebonden zijn. Zit trouwens alzo,n 40 jaar in de zorg, maar papier(pc)werk is niet minder geworden.
  Mijn ouders hebben buurtzorg, geweldig…..korte lijnen zelfsturend team en weinig overhead, direct contact naar familie…..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.