Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn: ‘Verpleging en verzorging niet opgeknipt’

Zowel verpleging als verzorging worden definitief ondergebracht onder in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit maakte staatssecretaris Van Rijn (VWS) vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.
Van Rijn: 'Verpleging en verzorging niet opgeknipt'

Cliënten krijgen hierdoor verzorging en verpleging uit één hand. Ze hoeven hiervoor dus niet naar twee loketten. Persoonlijke verzorging, zoals hulp bij douchen of het aantrekken van steunkousen, wordt dus ook niet overgeheveld naar de gemeenten. Het deel van verzorging dat samenhangt met begeleiding en ondersteuning wél. Nursing schreef in september al dat de knip waarschijnlijk van de baan was.

Lijfsgebonden zorg

De staatssecretaris kondigt in zijn brief één integrale aanspraak wijkverpleging aan. Mensen hebben straks via deze nieuwe aanspraak recht op verpleging en verzorging in samenhang vanuit de Zvw. Het gaat meestal om lijfgebonden medische zorg die voortvloeit uit een ziekte, een aandoening of een beperking. Hierdoor wordt samenwerking tussen huisartsen en wijkverpleegkundigen versterkt waardoor mensen langer thuis kunnen blijven. Op dit moment werkt het CVZ samen met veldpartijen de aanspraak wijkverpleging verder uit. Gemeenten worden verantwoordelijk voor het bieden van ondersteuning aan mensen in hun dagelijks leven.

Wat verandert er voor de verpleegkundige en verzorgende?

Wat gaat er allemaal veranderen nu zowel de verzorging als de verpleging wordt overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (Zvw)? We vragen het aan Mariska de Bont van V&VN Eerstelijnsverpleegkundigen.

‘Haal ze uit elkaar’

Het oorspronkelijke plan van het Kabinet was verzorging en verpleging uit elkaar te halen. Gemeenten zouden verantwoordelijk worden voor verzorging, verpleging zou onder de Zorgverzekeringswet gaan vallen. Er was veel kritiek op vanuit de beroepsgroep. ‘Het is veel beter om het verschil tussen persoonlijke verzorging en verpleging op te heffen en daar één gemiddeld tarief voor te maken binnen de Zorgverzekeringswet,’ zei Buurtzorg-directeur Jos de Blok destijds al. Later werd besloten dat verpleegkundige en verzorgende taken naar de Zorgverzekeringswet gaan, behalve de ‘enkelvoudige verzorging,’  zoals hulp bij douchen. Ook dat is nu dus van de baan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.