Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vanaf 2011 weer pgb aan te vragen

De ingestelde pgb-stop eindigt per 1 januari 2011. Mensen die voor een persoonsgebonden budget (pgb) in aanmerking komen, kunnen vanaf dan weer aanvragen doen. Dat schrijft staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer.

Om de pgb-regeling financieel binnen de perken te houden wil de staatssecretaris toe naar een ‘solide en toekomstvaste’ regeling. De kosten voor de pgb’s zijn de laatste jaren flink opgelopen: van bijna 1 miljard euro in 2005 naar 2,4 miljard in 2010. Daarbij is het aantal budgethouders verdubbeld van 68.000 in 2005 naar 135.000 in 2010. Een aantal maatregelen om de toename te beperken, kan de staatssecretaris per 2011 uitvoeren. Maatregelen die per 2012 ingevoerd worden, maakt zij in het voorjaar van 2011 bekend.

Verkeerd gebruik pgb-gelden
Allereerst wil de staatssecretaris voorkomen dat pgb’s in handen komen van mensen die de verantwoordelijkheid niet kunnen dragen. ‘Vanaf 1 januari zullen geen pgb’s meer worden gegeven aan personen zonder vaste verblijfplaats en/of met schulden.’ Een zorgkantoor kan op dit moment pgb-aanvragen weigeren wanneer de aanvrager failliet is verklaard, surseance van betaling is verleend of als de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen van toepassing is. Ook wil de staatssecretaris oneigenlijk gebruik en misbruik voorkomen. Samen met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) wil Veldhuijzen de budgethouders in het eerste jaar strenger controleren. Daarnaast wordt, in samenwerking met Justitie en opsporingsdiensten, de uitvoeringsstructuur zodanig aangepast dat kwaadwillenden niet meer worden aangetrokken tot misbruik van pgb-gelden.

Verblijfsindicatie vs zorg-in-natura
Een analyse van Per Saldo, ZN, CVZ en het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) toonde aan dat pgb-houders met verblijfsindicatie meer vergoed kregen dan personen die voor zorg-in-natura kozen. Om dit te harmoniseren worden nieuwe pgb-houders per 2011 niet langer vergoed voor de kostenpost ‘eten en drinken’. ‘Thuiswonenden hebben immers zelf de verantwoordelijkheid voor eten en drinken,’ stelt Veldhuijzen. ‘De thuiswonende budgethouders hebben een lagere eigen bijdrage dan de cliënten in een instelling. Dit voorstel van de werkgroep betekent een verlaging van het pgb van 7.350 euro op jaarbasis.’ De bestaande groep budgethouders met verblijfsindicatie wordt in 2011 nog niet gekort. Per 2012 geldt er wel een overgangstraject. Dat jaar wordt de budgetgarantie met maximaal tien procent verlaagd. In 2013 met twintig procent. Per 2014 vervalt de budgetgarantie. De staatssecretaris laat daarbij weten dat zij de gevolgen van deze achteruitgang zal onderzoeken bij pgb-houders die er substantieel op achteruitgaan.

Jongeren met  psychische problemen
Opvallend is verder de grote toename van jeugdigen met psychiatrische problemen die gebruikmaken van het pgb. Op dit moment valt circa een op de vier budgethouders onder deze categorie. ‘Ik ontvang signalen dat dit groeiende beroep op het pgb deels samenhangt met een tekort aan aanbod van zorg-in-natura,’ laat Veldhuijzen weten. Zij onderzoekt nog of het aanbod voor deze cliëntengroep tekortschiet.

Toekomst
Met een bedrag van ruim 2,7 miljard denkt Veldhuijzen zowel de nieuwe als huidige cliënten te kunnen voorzien van een pgb. In 2014 hoopt ze van het pgb een wettelijk recht te hebben gemaakt. Om de AWBZ daartoe te wijzigen, zal ze zo spoedig mogelijk een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer sturen.

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Lees ook: Toch pgb voor palliatieve zorg

Meer weten? Word nu abonnee van Nursing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.