Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

VAR’s en LOOV adviseren politiek: vervang beroepstitels

Naast verschillende ziekenhuizen vraagt nu ook het LOOV de politiek om de titels regieverpleegkundige en basisverpleegkundige niet te gaan voeren. Zij hebben een ander voorstel.
Voorstel is om hbo-v'er Bachelor Verpleegkundige te noemen
Ook VAR's en het LOOV mengen zich nu in de discussie over de beroepsprofielen.

Onder andere de Verpleegkundige Advies Raad (VAR) van het OLVG, het Martini Ziekenhuis, het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis, het Zuyderland Ziekenhuis en het Medisch Spectrum Twente hebben een brief geschreven aan het Ministerie van VWS. De strekking van die brieven: de beroepstitel regieverpleegkundige voor hbo-opgeleide verpleegkundige dekt niet de lading. Volgens de briefschrijvers impliceert die titel dat een hbo-verpleegkundige slechts één van de CanMEDS-rollen vervult, namelijk die van organisator.

Bachelor

Ook het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV) heeft nu het ministerie benaderd, met het voorstel om die titel te vervangen door Bachelor Verpleegkunde. Die titel is internationaal gangbaar en schept geen verwarring met bijvoorbeeld de term regiebehandelaar die gehanteerd wordt bij verpleegkundig specialisten, schrijft het LOOV. Ook vindt de organisatie dat regieverpleegkundige te smal is voor het beroepsprofiel van hbo-verpleegkundigen, net als de VAR’s.

Opstand

De discussie over de titels voor de nieuwe beroepsprofielen maakt al maanden veel los onder verpleegkundigen. Het voorstel voor de regie- en basisverpleegkundigen komt uit het rapport ‘Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging’ van V&VN en zou in 2020 werkelijkheid worden. Veel verpleegkundigen komen echter in opstand: zij vinden de naam regieverpleegkundige niet passen bij de hbo-verpleegkundige en de naam basisverpleegkundige denigrerend en onjuist voor mbo-verpleegkundigen. ‘Mbo-verpleegkundigen zijn lang niet altijd basisverpleegkundige, zij zijn vaak gespecialiseerd binnen hun vakgebied’, schrijft het Martini Ziekenhuis bijvoorbeeld in haar brief aan VWS. Op social media gaan al lange tijd stemmen op om de hbo-v’er Bachelor of Nursing (BN) te noemen en de mbo-v’er verpleegkundige.

Lees ook: Verdeelde reacties op beroepstitels verpleegkunde

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Waarom niet gewoon verpleegkundige? En eventueel in het big register gewoon er achter HBO of MBO en ben je echt ergens in gespecialiseerd speciale opleiding voor gevolg dan verpleegkundig specialist..
    Bij een vacature kan altijd MBO of HBO vermeld worden.

  3. Bachelor of Nursing? Wat zou een doorsnee 65 + of een laaggeleterde medeburger van daarvan vinden? ? Zou hij nog naar een po durven vragen? Mijn voorkeur gaat uit naar mbo- en hbo-verpleegkundige. Terwijl dat ook niet voor iedereen duidelijk zal zijn geeft het wel weer waar het over gaat; een meer praktische of theoretische opleiding tot een verpleegkundige.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.